Ali je predsednik programskega sveta RTV Slovenija plačan za svoje nastope na Planet TV?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
23.02.2022 12:21

Na Radioteleviziji Slovenija pod novim vodstvom zelo omejeno komunicirajo z javnostmi. Temu bo očitno sledil tudi programski svet pod vodstvom novega predsednika. In zakaj smo odgovore na vprašanja, ki so bila namenjena predsedniku programskega sveta Petru Gregorčiču, prejeli iz pisarne Andreja Graha Whatmougha?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič
Adrian Pregelj/RTVS

V sredo, 16. februarja, je programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) v novi sestavi z veliko večino za svojega predsednika izvolil Petra Gregorčiča. Kot je znano, se je Gregorčič, ki sicer prihaja z ljubljanske fakultete za strojništvo, v zadnjem obdobju izpostavil kot politični analitik, med drugim je stalni gost v predvolilni oddaji na komercialni televiziji Planet TV, torej na konkurenci javne televizije, s programom katere se bo odslej ukvarjal v funkciji predsednika programskega sveta.

Ker so se takoj ob izvolitvi predsednika programskega sveta v javnosti pojavili dvomi, da bi lahko šlo za konflikt interesov – zakon o RTVS namreč določa, da morajo člani sveta svoje delo opravljati "neodvisno ter nepristransko in so dolžni uresničevati samo interese RTV Slovenija kot javne radiotelevizije" in da v svet ne morejo biti izvoljene osebe, ki so zaposlene pri konkurenčnih medijih -, smo naslednji dan, torej 17. februarja, programski svet zaprosili, da nam Gregorčič odgovori na naslednja vprašanja:

- Ali ste kot politični analitik na Planet TV plačani za svoje nastope?

- Se vam zdi tovrstno poslovno sodelovanje s Planet TV sporno sedaj, ko ste prevzeli vodenje programskega sveta RTVS?

- Boste morda sedaj prekinili sodelovanje s Planet TV?

- Zakaj ste se odločili za kandidiranje na položaj programskega svetnika (kdo vas je predlagal) in zatem še za predsednika sveta?

Programski svet smo zaprosili, če nam lahko odgovore posreduje še isti dan, da bi čimprej razrešili dvome, ki so glede izvolitve predsednika pojavili v javnosti. A odgovorov nismo prejeli. Prav tako ne naslednji dan, torej v petek, 18. februarja, ko smo pristojne v programskem svetu vprašali, kdaj lahko pričakujemo odgovore.

Iz programskega sveta so se nam naposled le oglasili v ponedeljek, 21. februarja, ker naj bi našo pošto spregledali. "Predsednik programskega sveta je izjavo o teh vprašanjih podal v Odmevih po seji programskega sveta dne 16.2.2022," so zapisali. A ker oddaja Odmevi ali TV Slovenija nimata nič z Večerom, ki ima druge bralce in novinarje, ti tudi postavljajo svoja vprašanja in tega za njih ne počne na primer voditeljica Odmevov Rosvita Pesek, smo programski svet nemudoma še enkrat zaprosili za odgovore na Večerova vprašanja in jih spomnili, da imajo po zakonu o medijih sedem delovnih dni časa, da nam odgovorijo, sicer se bomo morali obrniti na informacijsko pooblaščenko.

Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič/RTVS

In čez dobri dve uri smo že prejeli nov odgovor. Vendar ne od programskega sveta, temveč od tajnice generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha: "Odgovor na vaša vprašanja je zajet v izjavi, ki jo je predsednik programskega sveta RTV Slovenija g. Peter Gregorčič ob izvolitvi podal za Odmeve, dne 16.2.2022: 'Te zadeve, ne samo za predsednika, ampak za vse člane programskega sveta, ureja zakon. In zakon pravi, da ne more biti član programskega sveta nekdo, ki je zaposlen na konkurenčni televiziji. Jaz nisem zaposlen na nobeni od konkurenčnih televizij. Imamo pa programski svetniki tudi etični kodeks, ki med drugim pravi tudi, da se mora svetnik v javnosti izogibati, da bi dajal vtis, da deluje proti interesom javne televizije. Sam tega nisem nikdar počel in tudi v prihodnje se bom, če bo to potrebno, iz takih diskusij bodisi izključil bodisi pa bom deloval v korist javne televizije, in sicer tako, da bom pripomogel h krepitvi njenega ugleda.' Z ostalimi informacijami, po katerih povprašujete, RTV Slovenija ne razpolaga."

Toliko o tem, kako v vodstvenih strukturah naše največje medijske hiše razumejo novinarstvo, njegove zakonitosti in poslanstvo. Zato bomo ob tej priložnosti predsedniku programskega sveta Petru Gregorčiču še enkrat postavili vprašanje: ali ste kot politični analitik na Planet TV plačani za svoje nastope?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta