Ivan Gale leto od afere z zaščitno in medicinsko opremo: "Ime bi zastavil za novo stranko"

Luka Mlakar
13.04.2021 06:00
"V tej zgodbi sem ostal dokaj sam." Dobival sem grožnje, grozili so tudi moji družini, slabo leto po razkritju afere o nabavi zaščitne opreme pravi Ivan Gale. Vstopa v politiko ne izključuje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Gale politiki pušča odprta vrata. 
Robert Balen

Po nastopu v oddaji Tarča na TVS marca lani, kjer je razkril politične pritiske in nepravilnosti pri dobavi zaščitne in medicinske opreme v prvem valu epidemije covida-19, se je življenje Ivana Galeta drastično spremenilo. "Ne tajim, da je za mano zelo naporno obdobje. Ne vem, ali se lahko vnaprej pripraviš na tako nepričakovane dogodke, kot so se zgodili meni," poudarja.

 

Ovadb ne šteje več

Nekdanji uslužbenec in namestnik direktorja zavoda za blagovne rezerve, prek katerega je država takrat sklepala pogodbe za dobavo zaščitne opreme, je prepričan, da so tisti, ki ga ne podpirajo, v izraziti manjšini. "Pri 99 odstotkih gre za odobravanje, pri enem odstotku ali še manj pa za neodobravanje. Človek si seveda bolj zapomni negativne komentarje," priznava. V prvih mesecih po razkritju afere je prejel več groženj, zdaj jih je že manj: "Šlo je za pisne grožnje, različne geste na ulici, prek mene so grozili tudi moji družini. Ni pa ženi in otrokom nihče nič neposredno rekel."

Medtem ko med ljudmi čuti široko načelno podporo, je v delu medijev in javnosti deležen obtožb in očitkov. Nekateri menijo, da si ne zasluži imena žvižgač in da si ni želel anonimnosti, drugi pravijo, da mu ugaja pozornost medijev, tretji pa, da je tudi on vpleten v podpisovanje spornih pogodb. "Zoper mene je bilo do zdaj vloženih že pet oziroma šest kazenskih ovadb. Vem, da jih je vsaj še enkrat toliko v ozadju, prejšnji teden sem bil tako obveščen o ovadbi zavoda zaradi ventilatorjev Bellavista 1000," pojasnjuje Gale.

 

Na Janševem in Stuškovem radarju

Na sodiščih bo v naslednjih letih verjetno preživel veliko časa, razlog za to pa skoraj zagotovo ne bo le tožba, s katero hoče dokazati, da je izredna odpoved, ki jo je lani jeseni dobil na Zavodu RS za blagovne rezerve, nezakonita. Na zavodu, ki ga od razrešitve prejšnjega direktorja Antona Zakrajška vodi Tomi Rumpf, so mu pri odpovedi očitali, da je sodeloval pri sklepanju pogodb za 46 bellavist, katerih uporabo je lani začasno prepovedala javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Gale medtem zatrjuje, da do konca lanskega avgusta ni bil seznanjen, da so obstajale tri verzije pogodbe z Gorenjem, ki je uvozilo omenjene ventilatorje, in da je vedel samo za zadnjo, ki je bila objavljena na portalu javnih naročil. Napoveduje, da bo sprožil odškodninske postopke.

Pritiski po njegovih besedah niso ponehali niti po odpovedi. Veliko pozornost javnosti je sprožila tudi Galetova fotografija s protestov petega novembra lani, ki so se sprevrgli v nasilje. Njegovo fotografijo je posnela uporabnica facebooka, premierju Janezu Janši pa jo je posredoval kar direktor Sove Janez Stušek. "Ne vem, ali je šlo tukaj za Janšev spodrsljaj, je pa jasno, da so obveščevalni organi in policija čisto spolitizirani," ocenjuje Gale, ki je na zavodu po odmevnih razkritjih prejel klic nekdanjega prvega moža policije Antona Travnerja.

Nataša Pirc Musar: "Trenutna družbena klima žvižgačem zagotovo ni naklonjena."
Mediaspeed.net

Janša je Galetovo fotografijo delil na twitterju z besedami, da "miroljubni protestnik s svojo tolpo razbija po prestolnici". Gale pravi, da na demonstracijah nikoli ni ničesar razbijal in uničeval ter da jih je zapustil, še preden je v center v spremstvu policistov prišel notranji minister Aleš Hojs. Ob tem dodaja, da mu nikoli ni bilo žal, da je bil na protestu. "Bolj mi je žal, da takrat ni bilo več protestnikov, mogoče tudi petkovih. Če bi bila tam velika množica ljudi, bi ljudje sami zatrli izgrednike in preprečili nasilje." Ob tem pričakuje, da se bodo protestniki v še večjem številu vrnili na ulice: "Vlada si je s prekomernimi kaznimi in ukrepi vsaj začasno kupila mir, a ljudje imajo počasi vsega dovolj. Je pa jasno, da se ljudje bojijo protestirati, če jim grozi 400 evrov kazni."

 

 

Gale danes pravi, da mu ni žal, da je pred slabim letom stopil iz popolne anonimnosti in pred očmi javnosti razkril nepravilnosti: "Potem mi je bilo sicer malo težko, ker sem v tej zgodbi ostal dokaj sam. Na zavodu ni bilo neke pomoči, šele po dveh tednih je v javnost prišlo pismo podpore zaposlenih. Ti so to storili kljub Rumpfovem nasprotovanju." Po odpovedi na zavodu je sicer dobil ponudbe za novo službo, a pravi, da ne ve, ali bi zaradi preteklega dogajanja lahko v novi službi delal z glavo in srcem.

"Nekaj je bilo tudi klicev kolegov oziroma znancev v smislu, saj veš, da bi te zaposlili, ampak bojimo se, da bi izgubili posle z občino in državo ter da bi nas uničili." Žvižgači so pri nas večkrat deležni podpore zgolj na načelni ravni, ne pa tudi takrat, ko je človek v stiski in zares potrebuje pomoč, poudarja Gale, ki je nekaj časa tudi razmišljal, da bi z družino zapustil državo. Od odpovedi je brez vsakršnih prihodkov. Imel je nekaj prihrankov, z družino živijo od ženine plače in pomoči sorodnikov.

 

Politiki še ni dokončno rekel ne

Marsikdo bi pričakoval, da Galetu ne preostane drugega, kot da se poda v politiko. "To bomo še videli. Vabila so bila iz opozicijskih vrst, iz koalicijskih ne, ampak rekel sem, da se ne bom pridružil nobeni opciji, dokler se ne zaključijo določeni postopki. Če pa bi v prihodnosti nastala skupina pogumnih in poštenih ljudi, zakaj pa ne," pravi Gale.

Ob tem dodaja, da se verjetno ne bi pridružil nobeni od uveljavljenih političnih strank: "Svoje ime bi zastavil za neko novonastalo stranko, ki je trenutno še v oblakih oziroma je še ni, vprašanje pa je, če sploh kdaj bo. Stranke z daljšo tradicijo na levem in desnem polu imajo svoje podmladke. To je že taka negativna selekcija teh kadrov, da nimam nobenega upanja, da bi se lahko karkoli obrnilo na boljše."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta