Institut Jožef Stefan: Ustvarjajo mikrolaserje in omogočajo pitje čaja

Franja Žišt Franja Žišt
28.03.2019 18:58

Znanstveniki in raziskovalci na Institutu Jožef Stefan praznujejo 70 let delovanja, skrbi jih predvsem prihodnost mladih raziskovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsako leto znanstveni sodelavci Instituta Jožef Stefan objavijo okoli 900 vrhunskih znanstvenih objav.
Robert Balen

Institut Jožef Stefan letos praznuje sedemdeseto obletnico delovanja. Profesor fizike na ljubljanski univerzi dr. Anton Peterlin je sicer že leta 1946 Slovenski akademiji znanosti in umetnosti predlagal načrt za ureditev fizikalnega laboratorija za raziskavo jedrskih reakcij, tri leta kasneje pa je institut dobil podporo zvezne vlade za tekoče poslovanje in postavitev nove zgradbe. In vse od tedaj je mogoče našteti številna odkritja in dosežke znanstvenikov na njem. "Vsako leto naši znanstveni sodelavci objavijo okoli 900 vrhunskih znanstvenih objav in to so vse dosežki, če ne, ne bi bili objavljeni v tako uglednih revijah," izpostavi direktor dr. Jadran Lenarčič.

Kot če bi kmet varčeval pri semenu

In kam naprej? "Najbolj pomembno za naš institut in za Slovenijo je, kako ustvariti pritok, prihod mladih na institut tudi v bodoče. Da se ukine odtok mladih v tujino. Za to je treba narediti marsikaj. Predvsem je treba dvigniti financiranje na neki spodoben nivo, primerljiv z našimi sosednjimi državami, denimo Avstrijo, urediti razmere za delo, na podoben nivo postaviti tudi infrastrukturo. O plačah bi tudi bilo treba kaj reči," je Lenarčič prepričan, da mladi ob tako mizernih plačah v znanosti ne razmišljajo veliko, ampak odidejo v tujino ali v gospodarstvo. "Zaenkrat na institutu še uspevamo ustvarjati ustvarjalno okolje, tega ne smemo izgubiti. Če to pade, pade celotna slovenska znanost. Bistvo je, da ohranimo interes mladih, da ostanejo pri nas in da tekmujejo s svetom, da hočejo biti prvi. Za to moramo ustvariti pogoje," izpostavi Lenarčič in dodaja, da je praznovanje sedemdesete obletnice usmerjeno v prihodnost, predvsem mladih generacij.

Dr. Jadran Lenarčič: "Bistvo je, da ohranimo interes mladih, da ostanejo pri nas in da tekmujejo s svetom, da hočejo biti prvi. Za to moramo ustvariti pogoje."
Tit Košir

Ne zamaški, ampak vrhunski izdelki

Zadnje leto vladanja Mira Cerarja je vlada to sicer sprevidela in ustavila padanje s skromnim dodatkom denarja, pripomni sogovornik. "Tudi Šarčeva vlada gre v to smer, upam, da bodo šli še bolj korajžno, da bodo imeli vizijo in da znanost postane projekt celotne slovenske politike. Spremembe lahko naredi samo slednja, vsak državljan pa mora dati podporo najbolj talentiranim mladim, na katerih stoji naša prihodnost. Naša prihodnost ni v tem, da delamo zamaške, ampak da delamo vrhunske izdelke z dodano vrednostjo, v katerih je veliko znanja. Drugače bomo vse slabši in na koncu bomo neka cenovna delovna sila za Evropo, da ne rečem za ves svet," zaključi direktor instituta.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta