Ilegalne migracije: "Pot preko Slovenije se ne izplača"

Damijana Žišt Damijana Žišt
03.06.2020 06:15

Zaradi nevarnosti, da se Sloveniji približuje več kot deset tisoč migrantov, ki bodo k nam prišli ilegalno, policija z vsemi sredstvi varuje mejo s Hrvaško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V patrulji ob slovensko-hrvaški meji policistii in vojaki Slovenske vojske
Igor NAPAST

Vasica Dol pri Starem trgu ob Kolpi na Kočevskem, tik ob slovensko-hrvaški meji, je bila včeraj dopoldne polna policije, ki je tako začela poostren nadzor državne meje s Hrvaško, kamor je bilo dodatno prerazporejenih več kot tisoč policistov. Nadzor, ki naj bi trajal do petka, ker so se v zadnjih dveh tednih po podatkih policije močno povečale ilegalne migracije iz Hrvaške v Slovenijo, je odredil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner. Potekal bo na območjih policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Koper, ki so najbolj obremenjene z ilegalnimi migracijami. Z varovanjem zunanje meje se preprečujejo nezakoniti prehodi meje zunaj mejnih prehodov, čezmejna kriminaliteta, izvaja se učinkovito odkrivanje nezakonitih migrantov in drugo. Tako slovenska policija z razkazovanjem policijske moči, torej z vsemi razpoložljivimi sredstvi, migrantom in organizatorjem nezakonitih prehodov meje sporoča, "da se pot prek Slovenije ne izplača", je v Dolu povedal namestnik v. d. generalnega direktorja policije Jože Senica.

Več prijetij v zadnjih dveh tednih

V nadzor državne meje je Travner poleg rednih policijskih kontrol poslal dodatno policijsko moč, in sicer posebno policijsko enoto iz vseh policijskih uprav, policiste konjenike, policiste vodnike službenih psov, specializirano enoto za nadzor državne meje in specialno enoto policije. Dodatno so vpoklicali tudi večje število pomožnih policistov. Pri nadzoru bo policija uporabila tudi vsa razpoložljiva tehnična sredstva, kot so videonadzorni centri, termovizijske kamere, kamere, ki zaznavajo gibanje, helikopterje in drone. Še naprej pa jim bo pri nadzoru pomagala Slovenska vojska.

Poostren nadzor državne meje nad Kolpo izvaja slovenska policija tudi s helikopeterji.
Igor NAPAST

Povečano število migrantov na balkanski poti

Policije balkanskih držav namreč zaznavajo, da se z blažitvijo in sproščanjem ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, izrazito povečuje število nezakonitih migrantov na tako imenovani balkanski poti. Grčija je v začetku leta z otokov na celino premestila več kot deset tisoč nezakonitih migrantov, ki po podatkih policije gredo preko Albanije, Severne Makedonije in Srbije v BiH ter naprej preko Hrvaške proti Sloveniji. Poleg tega se v Srbiji in BiH v nastanitvenih centrih, kjer so bivali migranti, ukinja fizično omejevanje gibanja, kar je dodatno vzpodbudilo migrante za pot proti Hrvaški in Sloveniji. Naši policisti so tako v zadnjih dneh obravnavali večje število ilegalnih migrantov, ki so hoteli prek Slovenije v Italijo, med njimi je največ državljanov Pakistana, Maroka in Afganistana. Na naše vprašanje, kje je torej teh deset tisoč migrantov, ki prihajajo proti Sloveniji, je Senica dejal, da naj bi potovali skozi BiH in Srbijo proti Hrvaški. Policija je ustanovila tudi skupino posebej usposobljenih policistov, tako imenovanih debriferjev. Ti skušajo v pogovorih z migranti dobiti čim več podatkov o poteh, po katerih so prišli v Slovenijo, ter o organizatorjih ilegalnih prehodov.

Za ilegalne poti uporabljalo pametne telefone

Slovenska policija tudi opaža, da se je v zadnjih treh tednih spremenil način nedovoljenih vstopov iz Hrvaške v Slovenijo. Migranti se v glavnem izogibajo naseljenim območjem, gibljejo se predvsem ponoči, po gozdnih poteh in večinoma po neprehodnem terenu, podnevi počivajo na prikritih lokacijah. Določene skupine migrantov so se tudi razbežale, ko so zagledale policijo, kar je dodatno oteževalo njihovo prijetje. Večina migrantov po navodilih organizatorjev uporablja navigacijo na pametnih telefonih v letalskem načinu, kar onemogoča njihovo sledljivost, hkrati pa varčujejo z baterijo. Poleg tega se zelo hitro prilagajajo ukrepom policije ter pogosto spreminjajo poti in način prehoda meje.

Tudi policijski psi z vodniki sodelujejo pri odkrivanju ilegalnih pribežnikov na meji s Hrvaško.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta