Hojs o tem, kdaj bi lahko spet prehajali med regijami, pa tudi, ali bomo poleti lahko dopustovali na Hrvaškem

A.L.
13.04.2021 10:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V ponedeljek so pri nas opravili 4588 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 1049, kar je 22,9 odstotka. Opravili so tudi 43.736 hitrih testov. "7-dnevno povprečje okužb znaša kar 1014 in je bistveno višje kot smo poročali včeraj, ko je znašalo 903," je na novinarski konferenci povedal Uroš Urbanija. V bolnišnicah se danes zdravi 617 pacientov, kar je nekaj manj kot včeraj. Na intenzivni terapiji pa se danes zdravi 146 pacientov, včeraj 142. Umrle so 4 osebe.

Najvišjo 14-dnevno incidenco imata Savinjska (840) in Primorsko-notranjska regija (767), najnižji incidenci pa sta še naprej v Pomurski (496) in Posavski regiji (470). 7-dnevna incidenca na nivoju države znaša 338, včeraj 301.

Glede na zadnje podatke se je eksponenta rast okužb z novim koronavirusom v Sloveniji ustavila, a to še ne pomeni, da ukrepi za zajezitev okužb niso več potrebni, je včeraj izpostavila infektologinja in vodja strokovne posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Povečuje pa se število bolnikov v bolnišnicah, predvsem v intenzivnih enotah.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Po njenih besedah se bodo učinki zaprtja države v minulih dneh bolj pokazali v tem tednu. "Zdaj so prvi rezultati in vsekakor upamo, da bodo številke novookuženih ostale na enakem nivoju, kot so bile v zadnjih 14 dneh," je dejala.

Kot je povedala, največji dejavnik tveganja za prenos okužbe ostajajo neposredni stiki med ljudmi, torej če med osebami ni ustrezne razdalje, ne uporabljajo mask ali če se dlje časa zadržujejo v neprezračenem zaprtem prostoru. Ob tem je pozvala k cepljenju; po njenih besedah je tisto, ki bo omogočilo čimprejšnje umirjanje epidemije.

Hojs: Strokovna komisija predlagala, da bi nočno omejitev gibanja zadržali

Notranji minister Aleš Hojs je danes zjutraj gostoval v oddaji Dobro jutro in med drugim spregovoril o dodatnem sproščanju ukrepov in ukinitvi nočne omejitve gibanja. Pravi, da je strokovna komisija predlagala, da bi nočno omejitev gibanja zadržali, a z dodatkom, kje bi se lahko posameznik ali njegova družina kljub temu gibala. A kot pravi Hojs, so na ministrstvu s še nekaj posamezniki ocenili, da je tak predlog nesmiseln. "Po eni strani ga je težko nadzorovati, po drugi strani pa omogoča zlorabo sistema, zato smo predlagali, da to v celoti ukinemo. Strokovna komisija se je s tem strinjala."

Anže Malovrh/STA

Medtem pa še vedno ostajajo zaprte regije. Notranji minister je v oddaji Dobro jutro pojasnil: "Če pogledate barve regij, boste ugotovili, da je ena rumena, nekaj je rdečih, precej pisana druščina. Zato se je strokovna komisija odločila, da v tem tednu vendarle celo državo obravnavamo kot rdečo. V tej fazi je omejitev na regije zapovedana." A glede na številke in "izjemen odziv državljanov, ki so sodelovali v 'lockdownu', kaže, da bomo konec tedna v nekaterih regijah zelo blizu rumenih številk, rdeče regije se bližajo oranžnim fazam". V primeru dobrih številk bi lahko strokovna komisija in nato vlada že konec tega tedna odločali o tem, da v naslednjem tednu omejitev med regijami ne bi bilo več, je povedal Hojs in dodal: "Ali pa da bi ostale le nekatere omejitve, če bi bila kje posamezna rdeča faza tako visoko rdeča, da bi bilo tam potrebno omejiti gibanje." Opozarja, da se bo še nekaj časa potrebno držati omejitev. 

Glede situacije na mejnih prehodih Hojs pravi, da večina držav, tudi Slovenija, še vedno odsvetuje potovanja. Velika večina držav je, pravi, globoko v rdečih številkah. Potovanja iz Slovenije v tem trenutku niso več prepovedana, so pa precej striktni pogoji za vstop v državo. 

Redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi zmanjša število okužb kar za 50 odstotkov

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je na današnji novinarski konferenci spregovoril o prostovoljnem samotestiranju za učence višjih razredov in dijake. Kor pravi, želijo identificirati vse okužene v šolah in preprečiti prenos okužbe. "Študije dokazujejo, da redno testiranje s hitrimi antigenskimi testi zmanjša število okužb kar za 50 odstotkov."

Vindišar opozarja, da ima ta način testiranja kar nekaj prednosti, kot prvo izpostavlja enostavnost testa. Učenec ali dijak si sam nese paličico v nosni del do globine od 2 do 2,5 centimetra in ni potreben bris nosno-žrelnega predela. Test je mogoče ponavljati, je pratičen in hiter, izvid je na voljo čez 15 minut.

Testiranje je prostovoljno in brezplačno, na začetku bo potekalo za učence tretje triade osnovne šole in dijake, za kar so se odločili s posvetovanji z NIJZ. "Uporabljali bomo verificirane hitre antigenske teste s 96-odstotno občutljivostjo in nad 97-odstotno specifičnostjo. Ob tem naj takoj opozorim, da pričakujemo določen delež lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov, saj smo takšno izkušnjo že imeli ob uvajanju hitrih antigenskih testov," je povedal Franc Vindišar. Testiranje se bo izvajalo enkrat tedensko. Na srednjih šolah naj bi s tem testiranjem začeli v petek, 16. aprila, za učence 3. triade osnovnih šol pa bodo s tem začeli po prvomajskih počitnicah. V prihodnje bo testiranje potekalo ob ponedeljkih. Izvajalo se bo pred začetkom pouka v učilnicah. 

Za test potrebujejo okoli 15 minut. Če bo test pozitiven, bodo dijaka oz. učenca osamili, šola bo kontaktirala njegove starše, ki se bodo nato obrnili na izbranega zdravnika, ki bo uredil testiranje s PCR testom. Ostali učenci z negativnim testom bodo šli k pouku. Če bo PCR test negativen, se bo dijak vrnil k pouku. V nasprotnem primeru bo ostal doma, njegovi sošolci pa vseeno ostanejo pri pouku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta