Hitri test naj bi stal 12 evrov in veljal le 48 ur. Prizadeti v gostinstvu, turizmu, storitvenih dejavnostih zahtevajo prestavitev za en mesec

Vida Božičko Vida Božičko
17.08.2021 17:59
Od ponedeljka testiranje, ki je pogoj za prihod na delovno mesto, ne bo več brezplačno. Vlado so prizadeti v gospodarstvu in obrtništvu pozorili, da tik pred zdajci za to ni ne pogojev ne denarja, a ne vedo, ali bodo (u)slišani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branko Meh je zadovoljen, kako bo država pomagala samozaposlenim: "Prvi smo opozarjali na to najbolj ranljivo skupino." 
Robert Balen
Blaž Cvar, predsednik OZS
Igor Napast
Plačljivo testiranje bi manjše gostince mesečno stalo okoli 1700 evrov, srednje velike lokale pa okoli 41.700 evrov.
Andrej Petelinšek

Od ponedeljka testiranje ne bo več brezplačno. Hitri test naj bi stal 12 evrov, kar ob dejstvu, da bo ta za prihod na delo v določenih poklicih veljaven le 48 ur, povzroča veliko razburjenja.

Pred prihodom na delo se morajo redno testirati zaposleni v gostinstvu, turizmu in nekaterih storitvenih dejavnostih, ki covida niso preboleli in niso cepljeni. Kdo bo kril te stroške, še ni jasno. Na današnjem sestanku, na katerem so državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca in državnega sekretarja na ministrstvu za delo Cveta Uršiča o tem spraševali predstavniki obrtnikov, odgovora niso dobili. Še pred dnevi se je pojavljala interpretacija pravnikov, da mora testiranje biti strošek delodajalcev, a ti to zavračajo, ker za to nikakor nimajo sredstev.

Branko Meh: "To so ogromni stroški, ki si jih podjetja ne morejo privoščiti. Stroškov pa nikakor ne smemo prevaliti niti na delavce."
Robert Balen

Pri Gospodarski zbornici so za srednje veliko podjetje ocenili mesečni strošek testiranja v višini 54.000 evrov ob predpostavki tretjine zaposlenih, ki se mora testirati. Skupina v dejavnosti čistilnih servisov navaja mesečni strošek med 30.000 in 50.000 evri. V turizmu in gostinstvu bi strošek ob testiranju na 48 ur v majhnem podjetju znašal okoli 1700 evrov, v srednje velikem okoli 41.700 evrov, v velikem pa kar 125.000 evrov. "To so ogromni stroški, ki si jih podjetja ne morejo privoščiti. Stroškov pa nikakor ne smemo prevaliti niti na delavce, 144 evrov mesečno je velik delež delavske plače. Mi smo za to, da stroške še naprej nosi država," je dejal predsednik Gospodarske zbornice Branko Meh.

Obrtno-podjetniška zbornica je tudi opozorila, da predvsem na podeželju in v manjših krajih testiranj ne opravljajo vsak dan. "Ugotavljamo, da zdravstveni domovi ne izvajajo testiranj, ki bi omogočila delovanje gostinskih lokalov. V Radljah ob Dravi imamo na primer testiranje v torek, sredo in četrtek, kar pomeni, da bi morali biti lokali tam v soboto, nedeljo in ponedeljek zaprti, saj se zaposleni ne bi mogli testirati na dva dni," je dejal Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Prav z namenom, da se nejasnosti uredijo in da vsem, ki se še niso cepili, dajo nekaj časa, da to storijo, so v OZS in GZS predlagali, naj se datum plačljivega testiranja prestavi za en mesec. "Za ta sestanek smo dali pobudo že pred več kot dvema tednoma," je še dejal Cvar, ki ga tako jezi, da se vse spet ureja tik pred zdajci, hkrati pa ga to ne preseneča. Kot ga ne preseneča nejasen odziv: "Odgovorov, niti namigov, nismo prejeli. Ali bodo naše predloge upoštevali, ne vemo."

Blaž Cvar: "V Radljah ob Dravi imamo na primer testiranje v torek, sredo in četrtek, kar pomeni, da bi moral biti lokal v soboto, nedeljo in ponedeljek zaprt, saj se zaposleni ne bi mogli testirati na dva dni."
Igor Napast

Na gospodarskem ministrstvu so po sestanku v sporočilu za javnost sicer zagotovili, da bodo še do ponedeljka zagotovili mreže mest za testiranje po celotni Sloveniji, in sicer na način, da bodo delovni procesi brez težav stekli že v ponedeljek zjutraj. Glede predloga, da bi plačljivost testov prestavili, pa se niso opredelili.

Gostince in turistične delavce moti tudi interpretacija, kdaj lahko izkoristijo ukrep skrajšanega delovnega časa, ki je na voljo v panogah, kjer jim vlada omejuje ali onemogoča delo. Prepričani so, da tem pogojem zdaj zadostujejo. "Menimo, da pogojevanje gostov s PCT in razdalje med mizami zagotovo povzročajo omejevanje poslovanja, a predstavniki vlade pravijo, da so ti pogoji celo olajševalni. S tem se nikakor ne strinjamo, saj je ravno zaradi takih pogojev gostov manj, zato bi morali biti upravičeni do ukrepa skrajšanega delovnega časa," je prepričan Cvar. Ta ukrep bo sicer v veljavi še do konca septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta