(FOTO) V Koper se je kočno vrnila dragocena oltarna slika renesančnega umetnika, njena vrednost je neprecenljiva

Petra Vidrih
13.10.2024 09:57

V koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja se je v petek dopoldne zbralo veliko ljudi, ki so si želeli med prvimi ogledati restavrirano oltarno sliko neprecenljive vrednosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Restavrirana Carpaccieva oltarna slika je včeraj v koprsko stolnico privabila veliko ljudi.
Tomaž Primožič/fpa

Dragoceno oltarno sliko renesančnega umetnika Vittoreja Carpaccia, imenovano Marija z Detetom na prestolu in s šestimi svetniki, ki se je v ponedeljek po petih letih restavratorske prenove vrnila v koprsko stolnico, so v petek slovesno predstavili javnosti.

V koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja se je v petek dopoldne zbralo veliko ljudi, ki so si želeli med prvimi ogledati restavrirano oltarno sliko neprecenljive vrednosti, ki jo je pred več kot 500 leti naslikal renesančni umetnik Vittore Carpaccio. Slavnostne predstavitve so se med ostalimi pomembnimi gosti udeležili koprski župan Aleš Bržan, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin, generalni konzul Republike Italije v Kopru Giovannni Coviello in apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, zbrane pa je v imenu koprskega škofa dr. Jurija Bizjaka, ki uspešno okreva po operaciji, pozdravil tudi generalni vikar koprske škofije monsignor Slavko Rebec.

Tomaž Primožic/fpa

Opravile več kot 18.000 ur dela

"Kot vodja projekta zdaj čutim prav nekakšno olajšanje, ker je slika spet na steni," je pred restavrirano 4,2 metra visoko in 2,5 metra široko sliko, težko kar 110 kilogramov, ki je po petih letih odsotnosti v ponedeljek ponovno zavzela svoje mesto na desni strani oltarja v koprski stolnici, dejala mag. Barbka Gosar Hirci z Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je skupaj s kolegicama Emino Frljak Gašparovič in Sanelo Hodžić opravila to izjemno delo. Trajalo je kar pet let, skupno pa so za restavriranje slike, ki jo je Carpaccio leta 1516 ustvaril prav v Kopru, kjer je v zadnjih letih svojega življenja tudi živel, porabile med 18.000 in 20.000 ur dela.

Barbka Gosar Hirci je ponosna na opravljeno delo. 
Petra Vidrih

"Vse tri restavratorke smo se zelo zavedale odgovornosti, ki jo prinaša poseg na taki umetnini," je dejala Hirci in izpostavila dva postopka, ki sta trajala najdlje: odstranjevanje neoriginalnih slojev in dopolnjevanje manjkajočih delov slikovnih plasti. "Veselje, ko odkriješ pod preslikavami originalno barvo, je nekaj, kar nas restavratorje zmeraj navdušuje, sploh če imamo opravka s tako dobrim slikarjem, kot je Vittore Carpaccio," je pojasnila in dodala, da se zaveda "izjemne časti, da sem bila na tem mestu ob pravem času, obdana s strokovnjaki s področja naravoslovnih in humanističnih znanosti, tako domačimi kot tujimi". Projekt, ki ga je podprlo ministrstvo za kulturo, je spremljala zelo močna mednarodna komisija, ki jo je vodil dr. Peter Humphrey iz Londona, Hirci pa je pohvalila tudi sodelovanje z italijanskimi strokovnjaki.

Slika, ki povezuje

"Danes je dan veselja, ta slika nas je povezala," je dejal koprski stolni župnik Primož Krečič in se zahvalil tako Mestni občini Koper kot Univerzi na Primorskem, Restavratorskemu centru ZVKD, medijem in ostalim ustanovam v občini. "Tako kot ta slika združuje svetnike z različnih področij, tako naj tudi v prihodnje še naprej poteka to zgledno sodelovanje med nami vsemi. V teh petih letih smo postali kot ena družina, Carpaccio nas je povezal," je poudaril Krečič.

Tomaž Primožic/fpa

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta