Lidija Jerkič se prihodnje leto predčasno poslavlja z mesta predsednice ZSSS. Kdo jo bo nadomestil?

STA, A.L.
13.10.2024 12:10

Lidija Jerkič prihodnje leto zapušča položaj predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kdo bi jo lahko nasledil, še ni znano, čeprav kroži več imen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vprašanje, ali je za predčasen zaključek mandata predsednice ZSSS še kakšen drug razlog, je odvrnila, da ne in da je takšen scenarij napovedala že na kongresu 2022, ko je bila drugič izvoljena za vodenje zveze.
Robert Balen

Po neuradnih informacijah STA je še vedno mogoča združitev ZSSS s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam, s čimer bi se lahko na vrh skupne centrale zavihtel Jakob Počivavšek.

Kot je za STA pojasnila 62-letna Jerkič, se bo leta 2025 umaknila s funkcije predsednice ZSSS, leta 2026 pa še s čela Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei) Slovenije ter se upokojila.

Na vprašanje, ali je za predčasen zaključek mandata predsednice ZSSS še kakšen drug razlog, je odvrnila, da ne in da je takšen scenarij napovedala že na kongresu 2022, ko je bila drugič izvoljena za vodenje zveze.

Po njenih besedah so v ZSSS že poleti začeli evidentiranje kandidatov za njenega naslednika, ki bo trajalo do konca decembra, do maja bo sledilo vlaganje kandidatur in nato po volilnem kongresu prenos funkcije. "Potem lahko nekomu mirno predam funkcijo. Če bo hotel, mu lahko še pomagam, če ne, pa tudi prav," je dejala.

V javnosti kroži več imen za vodjo največje sindikalne centrale v državi

Kdo se bo potegoval za njenega naslednika, še ni znano. "Ne vem, ali se trenutno ravno pretepajo za to mesto, je pa res, da je na voljo še nekaj časa. To je v rokah sindikatov dejavnosti, jaz mislim, da se bosta kakšna dva ali trije kandidati že našli," je dejala Jerkič. Sama ne misli aktivno posegati v "te stvari in tudi prav je, da ne", je sklenila.

V javnosti sicer kroži več imen za vodjo največje sindikalne centrale v državi. Med njimi sta imeni izvršnega sekretarja pri zvezi Andreja Zorka ter generalne sekretarke v Sindikatu delavcev prometa in zvez Saške Kiare Kumer. Nobeden od njiju v zvezi s tem ni preveč zgovoren.

Zorko je za STA dejal, da o tem sedaj sploh ne razmišlja, Kumer pa, da "smo vsi sindikati ZSSS pred težko in odgovorno nalogo, da skupaj izberemo kandidata za tako zahtevno funkcijo, ki predstavlja obraz delavstva pri nas".

Po neuradnih informacijah STA je sicer še vedno na mizi združitev ZSSS in Pergama, ki je bila napovedana že leta 2017, a do nje ni nikoli prišlo. Če bi se ta scenarij zdaj uresničil, bi se lahko na čelo združene centrale zavihtel tudi Počivavšek, ki Pergam vodi od leta 2015.

Jerkič je medtem na čelu ZSSS od leta 2017, ko je na tem mestu nasledila dolgoletnega predsednika Dušana Semoliča.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta