Fakulteta za elektrotehniko: Onemogočanje in odslavljanje priznanih raziskovalk

Kristina Božič
13.02.2020 16:51

V času, ko še vedno potekajo slavnosti ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani, prihajajo na površje kršitve delovnopravne zakonodaje na eni od članic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dogajanje na fakulteti za elektrotehniko meče slabo luč na Univerzo v Ljubljani. 
Tit Košir

"Ste zaradi očitanih nepravilnosti vložili tožbo?" je bilo vprašanje odvetnice Klavdije Erjavec iz odvetniške pisarne Avbreht, Zajc in partnerji. Kot zastopnica fakultete za elektrotehniko, članice Univerze v Ljubljani, ki jo vodi Igor Papič, je spraševala doktorico bioloških znanosti Mašo Kandušer, ki je opisovala, kako so ji na fakulteti nagajali in onemogočali raziskovalno delo. Zaračunavali so ji vstop v laboratorij, še pred tem zablokirali elektronski naslov. Sledila je navodilom dekana Gregorja Dolinarja, saj je po dobljeni tožbi zaradi nezakonite odpovedi konec leta 2014 želela po letu 2016 čim prej nadoknaditi zamujeni čas, ko ni mogla izvajati raziskav. A nato je lani junija prejela odpoved v prostorih dekanata.
Preveč ovir in premalo časa
Raziskovalki, ki je kot znanstvena sodelavka odigrala ključno vlogo pri vzpostavljanju biološkega laboratorija in infrastrukturnega centra ter je bila med avtoricami v tujini objavljenih člankov, so očitali, da v zadnjih petih letih ni izpolnila pogojev in pridobila dovolj točk za napredovanje v naziv višje znanstvene sodelavke. Odpustili so jo iz razloga nesposobnosti. "Potem ko sem se leta 2017 po pravnomočni sodbi vrnila na fakulteto, je bilo enostavno prekratko obdobje in preveč ovir, da bi lahko izpolnila zahteve," je pojasnila. Če se pri prijavi za financiranje projektov upošteva delovna odsotnost raziskovalcev, je njena matična fakulteta to zavrnila - kot je zavrnila njeno prošnjo za podaljšanje habilitacijskega obdobja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta