Dragica Korade (1963-2019)

Po hudi bolezni se je v noči na petek poslovila novinarka, kolumnistka in urednica Dragica Korade

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragica Korade
Arhiv Večera

Rodila se je na Plintovcu, v osnovno šolo je hodila v Zgornji Kungoti, potem je bila dijakinja mariborske Prve gimnazije. Diplomirala je iz analitične sociologije na Fakulteti za družbene vede (takrat Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo) v Ljubljani. Objavljati je začela že v Katedri, ki je bila takrat tudi ali zlasti zaradi njenih člankov najpogumnejši slovenski medij. Leta 1986 se je zaposlila na Večeru, dobro leto pozneje je odšla k Delu, pisala je za Teleks, po ukinitvi slednjega pa za Jano. Leta 1991 se je vrnila na Večer. Bila je komentatorka in urednica priloge V soboto. Kolumne je objavljala tudi v Mladini in Primorskih novicah. Leta 2011 je prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za izjemne dosežke, leta 2013 so v knjigi Trojanski pes izšle njene izbrane kolumne.
Še pred prvimi novinarskimi prispevki je začela Dragica Korade objavljati poezijo, najprej v literarni prilogi Mladine Mlada pota. Njene pesmi je, tako kot novinarsko delo, definiral izjemen socialni čut. Pisanja literature pozneje ni povsem opustila, vendar si ni prizadevala, da bi prišla do javnosti.

Najbolj lucidno branje

Svetlana Slapšak
Andrej Petelinšek

Huda, lepa in pametna

Dejan Pušenjak
Andrej Petelinšek

Skromna, vendar velikanka

Miran Lesjak

Z eno besedo, verodostojna

Janko Lorenci
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta