Cene avtomobilov se nižajo. Popusti na obleko, čevlje ... Kaj pa hrana?

Nina Ambrož Nina Ambrož
01.06.2020 06:00

O tem, kaj se dogaja na trgu potrošniških dobrin in kaj je mogoče pričakovati, s predstavniki podjetij Flamin Avto, Europark in Mimovrste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

S covidom-19, ki je močno zarezal na skoraj vse področja, zlasti v zdravstvene in gospodarske sisteme, in spremenil vsakdanja življenja, so se preoblikovali tudi nekateri prodajni procesi in potrošniške navade. Ali bodo spremembe začasne ali trajne, je težko napovedati. Učinki na trgu potrošniških dobrin so očitni. Spletna prodaja podira rekorde. Medtem ko so cene določenih (predvsem uvoženih, trdijo trgovci) prehrambnih izdelkov poskočile, se cene avtomobilov pospešeno znižujejo in dosegajo tudi 40-odstotne popuste. Podobno je pri letalskih vozovnicah. Nestabilen je tudi trg nepremičnin. Z bajnimi popusti, za polovično ceno ali še manj, ponujajo obleke, obutev, pohištvo ... Večina trgovcev gibanja cen ne komentira rada, se pa potiho zavedajo silovite dinamike. Kaj se dogaja na trgu in kaj se še bo, smo poskušali osvetliti s predstavniki avtomobilske in spletne trgovine ter nakupovalnega središča.

Avtosaloni se selijo na splet

Andraž Hernavs, direktor Flamin Avta, ki zastopa znamke Opel in Suzuki, pravi, da poskušajo uvozniki vozil in prodajalci "zmanjšati zaloge, kar počnejo z različnimi promocijskimi akcijami in popusti. Trenutno se dobavljajo avtomobili, ki so bili naročeni pred koronsko krizo in jih v času izolacije nismo mogli predati strankam. V enem mesecu se tega ne da počistiti in promocijske akcije bodo še vsaj dva meseca ali tri. Cene vozil bodo prihodnjega pol leta definitivno nižje."

Andrej Petelinsek

Bodo nakupovalna središča še popularna?

Kakšne cene je mogoče pričakovati pri netrajnih dobrinah, hrani, oblačilih, obutvi itd., Simona Mandl, center menedžerka mariborskega nakupovalnega središča Europark, pod katerega streho je 120 ponudnikov in lokalov, ni želela namigniti. Ali je za aktualno zaprtje trgovin ob nedeljah ali proti temu in kaj bi to pomenilo za Europark, ki je ob nedeljah odprt, se tudi ni izjasnila. Da so "pripravljeni sprejeti rešitve in aktivnosti, ki so usmerjene k okrevanju gospodarske aktivnosti v Sloveniji, saj je to dobro za nas, za slovensko gospodarstvo in za vse državljane", je odgovorila.
"Nakupne navade se vseskozi spreminjajo. Obdobje koronavirusa bo pustilo svoj pečat na potrošnji blaga in storitev. Naloga ponudnikov pa je, da se čim hitreje in tem bolje prilagajajo spremembam na trgu. Nakupovalni centri bodo ohranili popularnost, saj obiskovalci želijo nakupovalno izkušnjo - videti, otipati, povonjati stvari," meni šefinja Europarka. In še, da se bodo ljudje v zaprtih trgovskih kolosih še naprej družili, pili kavo, klepetali in obiskovali tamkajšnje (komercialne) dogodke.

Virtualno nakupovanje potegnilo tudi starejše

Arhiv Mimovrste
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta