Cena goriva mora biti jasno vidna. Primerjava se vsekakor splača

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.11.2020 06:30

Petrol ne vabi več s ceno goriva na velikih stolpih, a še bo. Zveza potrošnikov Slovenije pravi, da so se v tujini najbolje obnesli prav ti in da bi potrošniku koristilo, če med vožnjo po avtocesti izve za cene goriva na naslednjih dveh ali treh črpalkah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zunanji prikazovalniki cen v preteklosti niso bili tako pomembni, saj so bile cene naftnih derivatov povsod enake.
Igor Napast

Po liberalizaciji cen pogonskih goriv smejo ponudniki prosto oblikovati cene vseh naftnih derivatov. Potrošniki sicer imajo za informiranje o aktualni ponudbi na voljo več virov: od spletnih mest, kakršno je goriva.si, kjer so dostopni ažurni podatki o cenah naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih, do uradnih spletnih strani ponudnikov in številnih mobilnih aplikacij (AMZS).

Primerjava se vsekakor splača, saj je trenutno razlika v ceni med najcenejšim in najdražjim 50-litrskim rezervoarjem 95-oktanskega bencina 1,95 evra (pri izračunu nismo upoštevali dražjih bencinskih servisov na avtocestah), 1,2 evra pa znaša razlika pri 50-litrskem rezervoarju dizla. Kupci so se o trenutni ponudbi lahko informirali tudi z informacijo na panojih ob bencinskih servisih, zdaj pa družba Petrol tega ne omogoča več.

Obcestni prikazovalniki nepomembni

"Petrol omogoča vpogled v aktualne cene goriva za vsa prodajna mesta na spletni strani Petrola, v mobilni aplikaciji Na poti, na telefonski številki klicnega centra za pomoč uporabnikom in na obcestnih prikazovalnikih cen, ki so nameščeni na nekaterih prodajnih mestih. Skladno z veljavno zakonodajo pa je vsaka stranka seznanjena z aktualno ceno goriva na izbranem prodajnem mestu ob dvigu iztakalne ročke pred pričetkom točenja goriva," so nam pojasnili in dodali, da zunanji prikazovalniki cen v preteklosti niso bili tako pomembni, saj so bile cene naftnih derivatov povsod enake. Zato so bile na nekaterih prikazane tudi druge vsebine. Predvidoma do sredine prihodnjega leta nameravajo postaviti zunanje prikazovalnike cen na večini prodajnih mest v Sloveniji.

​Pomanjkljivo označevanje cen je lahko nepošteno

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) že od začetka sproščanja cen goriva leta 2016 opozarjajo, da bi morali biti potrošniki o ceni goriva predhodno obveščeni na čim bolj jasen način. Glede na dobre prakse v tujini so se najbolje obnesli prav veliki stolpi ob bencinskih servisih, tako imenovani totemi. Navajajo še, da je za potrošnika pozitivno, če lahko med vožnjo po avtocesti izve za ceno goriva na naslednjih dveh ali treh črpalkah.

ZPS dodaja, da skladno s pravilnikom o načinu označevanja blaga in storitev označevanje na prodajnem mestu zadostuje, a po njihovem mnenju to ne pomeni, da je dovolj, če se cena prikaže šele, ko potrošnik dvigne ročko na točilnem avtomatu. Označitev cen mora biti lahko prepoznavna, čitljiva in za potrošnika na vidnem in dosegljivem mestu, pomanjkljivo označevanje cen pa bi lahko pomenilo tudi zavajajočo poslovno prakso po zakonu o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnim praksami, so zaključili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta