(BRANJE) Vaški stražarji: Mami, jaz sem slaven!

Kristina Božič
08.08.2019 08:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

26. julija objavi medij, ki redno širi ljudomrzne vsebine in zavajajoče novice, prispevek o po njihovi presoji "prvi vaški straži za migrante". Glavni junak zgodbe je njihov stari znanec Blaž Zidar z Dolenjske, o katerem so poročali že pred dvema letoma, ko je na hišo ob zgražanju sosedov razobešal zastavo s karantanskim panterjem. Ta v svetu subkultur zaznamuje izključujoči nacionalizem in poveličevanje lastnega naroda. Gospod poznih srednjih let je sledilec Andreja Šiška in se navdihuje pri ideji ustanavljanja vard – ali v slovenščini straž. Zato se je odločil, da bo v polomljeni angleščini strašil vse, ki bi morda želeli iti s Hrvaške proti severu. Pri njemu doma so bili s televizije nova24tv že maja, v času ko se je z ostalimi navdušenci različnih domišljijskih grupacij udeležil protesta v Črnomlju. Tedaj se novica in dolenjski junak, ki rad pleza po žičnati ograji z rezilno žico in odpira med panele nameščena vrata, nista prijela.
Tokrat pa ne minejo trije dnevi in mu potrka na domača vrata medij, ki je v večinski lasti državnega telekomunikacijskega podjetja. S kamero sledijo možaku, oblečenemu v maskirne hlače in majico, ko sam tava po gozdnati potki ob meji. Ne govorijo o tem, zakaj se mu zdi dobro na pico zlivati pivo, niti zakaj s svojim vsaj na videz mladoletnim sinom, ki ima rad motokros, hodi na glasbene dogodke, kjer se tako napije, da na družbenih omrežjih nato komentira "mater kok sem bil našvasan". Ne, gospod postane fenomen. V sodobnem svetu individualiziranega kapitalizma to vključuje tudi to, da postane sam svoje podjetje – zato prek družbenih omrežjih žica za denar. Na eni od različic fotografije, na kateri pozira s prijatelji ob flašah piva in je sedaj že dodobra razpoznavna, mu iz oči švigajo modro-turkizni žarki. Čeznjo je napis, ki kliče k denarni podpori. Malo starejša objava je fotografija domnevnega nakazila desetih evrov za novega junaka, o čemer je tedaj poročal tudi tiskani tednik Demokracija, ki vseskozi poobjavlja novice, ki jih objavlja nova24tv.
Dober teden dni po prvem julijskem prispevku, ta ponedeljek, pridejo na svoj račun končno tudi prijatelji Blaža Zidarja. Ti se tedensko zbirajo po gozdovih. Osrednji tiskani časopis objavi reportažo, ki jo lahko razumemo kot promocijsko-informativni prispevek ali neuspeli poskus antropološkega zapisa družinskega človeka o pojavu v družbi, ki je ne razume. V vsakem primeru dobi moška zasedba, ki je vikend preživela v svoji domišljijski deželi, ki bi jo radi ustanovili tudi v resničnosti, a jim to ne gre najbolje, lepe fotografije in udarno mesto na naslovnici. Oni skrbijo za varovanje meje države, ki je ne priznavajo, njene institucije ter organe pa prezirajo, četudi so jim pripravljeni pomagati pri opravljanju državnih nalog. So na smrt resni in konsistentni.
In da ne bi pozabili na kraje ob meji, še isti dan naš junak z Dolenjske objavi na družbenem profilu rdečo sliko srčkov, ki jo tudi sicer zelo rad uporablja. Tokrat je nanjo namestil napis, da bo o njem in njegovih prostočasnih dejavnostih ob meji prispevek še na eni komercialni televiziji. V prvo je v zapisu sfalil uro predvajanja. Po prisrčnem opozorilu jo je popravil. Ekspres.
Šov se lahko nadaljuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta