Boštjan Vasle: "Banke zdaj bolje obvladujejo tveganja"

Jelka Zupanič
06.12.2018 20:15

Vasle je na predstavitvi kandidature za guvernerja Banke Slovenije dejal, da so banke v precej boljši koži kot pred krizo, verjame v trden evro in zatrjuje, da bi pod njegovim vodstvom razlaščencem pomagali do pravne ureditve varstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Banka Slovenije mora svoja stališča tudi javno predstavljati.

Tudi Boštjan Vasle, v drugem krogu predlagani kandidat predsednika republike Boruta Pahorja za petega guvernerja Banke Slovenije, je v predsedniški palači razkril karte na zdaj že dobro utečenih predstavitvah kandidatov. Če bi bil izvoljen, ve, kaj ga čaka. "Zavedam se, da so pred nami gospodarske razmere, ki so drugačne od teh, ki smo jim bili priča v zadnjih štirih ali petih letih," je zatrdil. Vse več je namreč znakov, da smo "vrh gospodarske rasti že presegli in je pred nami umirjanje gospodarskih razmer". Čakajo nas torej drugačne gospodarske razmere, kot smo jih bili vajeni v preteklosti, na kar se bodo morale oblasti odzvati z ekonomskimi politikami. Seveda tudi denarna, je rekel Vasle. In bankirjem sporočil, da se zaveda tudi, kako drugačne so danes razmere v bančnem sistemu kot pred leti.

Banke bi budno spremljal

V svoji viziji delovanja je Vasle tako že upošteval, da bi njegov prihod v Banko Slovenije zaznamovali dve spremembi. Tista v mednarodnem ekonomskem okolju, kar bo čutilo celotno evropsko območje, in tudi strukturne spremembe pri koordinaciji nadzora politik, ki jih vodi Evropska centralna banka (ECB), slovenska centralna banka pa jih izvaja. Banke so sicer v boljši koži kot med krizo, je zatrdil.

Ima strokovne in vodstvene izkušnje

Za guvernerja se je prijavil, ker meni, da ima ustrezne kvalifikacije za to. Njegova karierna pot se je namreč vila od ministrstva za finance do urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), na čelu katerega je bil polnih enajst let, zadnji dve polletji kot vršilec dolžnosti direktorja. Vmes se je v času Janševe vlade ustavil v službi vlade za razvoj, ki je takrat pripravljala reforme.
"Ves čas sem se srečeval z ekonomskimi vprašanji," je zatrdil Vasle. Preizkusil se je v analizah, pregledih, napovedih, simulacijah ukrepov denimo s področja fiskalne politike, dohodkovne politike, strukturnih reform in tudi denarne politike. V teh dolgih letih analiziranj je sodeloval pri pripravi Slovenije za vstop v EU, pri programu, ki je omogočil izpolnjevanje maastrichtskih kriterijev, zlasti znižanje inflacije, pri pripravi ukrepov strukturne reforme za stabilizacijo javnih financ in pri pripravah na prevzem evra. Dodobra se je spoznal, je zatrdil Vasle, z institucionalnim okvirom delovanja ekonomskih politik v Sloveniji, sodeloval z vsemi ključnimi nosilci številnih vlad, v številnih delovnih telesih, z državnim zborom. Tudi mednarodne izkušnje je nabiral vsa ta leta, tako pri sodelovanju z evropskimi ustanovami, od Evropske komisije navzdol, kot z OECD in redno tudi z Mednarodnim denarnim skladom (MDS) na njegovih misijah v Sloveniji, v katerih je zmeraj sodelovala tudi Banka Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta