Bi se mladi vrnili delat v Slovenijo, če bi jih oprostili dela dohodnine?

Jelka Zupanič
14.11.2019 19:20

Za prvega moža Kluba slovenskih podjetnikov Marjana Batagelja bi bila oprostitev dela dohodnine prvi korak, s katerim bi povabil delat nazaj domov mlade, na tujem dobro plačane ume. Financarji skrbijo za enako obravnavo vseh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija ima hud strukturni problem, saj k nam prihajajo manj izobraženi, odhajajo pa zelo izobraženi. Med njimi so mnogi mladi. 
Andrej Petelinsek

"Naredimo naše poslovno okolje tako privlačno, da se bodo mladi želeli vrniti domov," je predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj politike nedavno spet pozval, naj prihodnje leto nadaljujejo z davčnimi ukrepi. In povabijo - kar so jim neuspešno predlagali že pri letošnjem spreminjanju dohodnine - naše mlade strokovnjake delat spet v Slovenijo tudi z delno oprostitvijo plačila dohodnine.
Da ne bi ostal le pri besedah, je Batagelj dodal: "Upam, da ne bom rekel nič bogokletnega, toda če bi našega izobraženca povabili v Slovenijo in ga oprostili dela dohodnine v nekem časovnem obdobju leta ali dveh, bi bil to prvi korak, ko bi lahko tak izobraženec preskočil ekonomsko odvisnost, ki jo meri samo s plačo. Moj mladi kolega je lepo rekel, da je imel tam (v Avstraliji, op. p.) samo dobro plačo. In samo dobro plačo moramo tam zapustiti. Jaz bi vsem tem izobražencem privoščil, da dobijo ta neto dohodek nekaj časa tako nesorazmeren, kot je bilo nesorazmerno njihovo vlaganje v lastno izobrazbo ... Nekaj jih je uspelo vrhunsko, tukaj bi lahko uspela večina njih, mi jim moramo poslati samo to povabilo v družbo, ki se velikokrat meri tudi finančno. Ali s stanovanjem, ali z neko olajšavo pri dohodnini, ali pri prispevkih. To pa je stvar, ki jo sprejemajo politiki, ne gospodarstveniki. Mi samo predlagamo."

To že počnejo Danci, Italijani, Poljaki

Poljska se je za davčne oprostitve odločila letos, tudi Italija se je že leta 2016 z davčnimi olajšavami lotila težav, ki jih ima zaradi bega možganov. Na tak ukrep se pripravljajo na Portugalskem, v omejenem obsegu ga poznajo Avstrijci, Danci pa imajo s tovrstnimi olajšavami že dolgoletne izkušnje, saj že vse od leta 2005 vabijo svoje državljane spet delat in plačevat davke domov tudi z njim namenjeno davčno shemo.

Določimo, komu bi dali olajšavo in za koliko časa

V Klubu slovenskih podjetnikov si želijo, da bi tudi pri nas dobili podobno shemo. Pravijo, da bi z njo Slovencem po svetu sporočili, da si želimo, da "se vrnejo in svoje znanje in izkušnje uporabijo pri delu za slovensko javno ali zasebno raziskovalno institucijo ali v zasebnem podjetju kot visokotehnološki kader". Seveda pa bi morali tudi mi določiti pogoje, komu bi olajšavo dali.

Marjan Batagelj
Igor Napast

Ministrstvo za finance: Boljši davčni položaj le peščici

Kaj pa so že rekli in še danes pravijo o predlogu v ministrstvu za finance? Menijo, da predlog Kluba slovenskih podjetnikov, da mladi, ki se vrnejo iz tujine v Slovenijo, tri leta ne plačujejo dela dohodnine, ne zasleduje cilja splošne davčne razbremenitve dela, kot ga je v sprejetem davčnem paketu zasledovala vlada. Nato pa pojasnijo: "Predlog odstopa od najpomembnejšega davčnega načela, to je pravičnost pri enaki obravnavi dohodkov, prejetih iz dela. S tem bi le določenemu relativno ozkemu segmentu zavezancev omogočili boljši davčni položaj in tako tudi vplivali na zmanjšanje davčnih prihodkov. Ob tem pa je treba poudariti, da davčna obremenitev dela ni ključni ter odločilni dejavnik pri odločitvi za zaposlitev v Sloveniji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta