Aleksandra Pivec: Vavčer za dopust v Sloveniji v višini 200 evrov za vse polnoletne državljane

M.R., STA
18.05.2020 19:48

Ministrica za kmetijstvo in podpredsednica vlade Aleksandra Pivec je tvitnila, da je vladna delovna skupina potrdila predlog, po katerem bodo vavčer za dopust v Sloveniji prejeli vsi polnoletni slovenski državljani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Vladna delovna skupina je danes na Brdu potrdila predlog, po katerem bodo vavčer v višini 200 EUR za dopust v Sloveniji dobili vsi polnoletni državljani Slovenije. Tudi vsi upokojenci in kmetje. Na ta način bomo pomagali slovenskemu turističnemu gospodarstvu," je zapisala Aleksandra Pivec na Twitterju.
{twitter}https://twitter.com/APivec/status/1262430815675392000{/twitter}
Že prej pa je Pivčeva tvitnila, da so "med upravičenci do vavčerja v višini 200 EUR za dopust v SLO tudi upokojenci, ki so vso življenje prispevali k družbeni blaginji in za katere želimo, da si po težkem obdobju epidemije privoščijo lepe, sprostitvene dni."
{twitter}https://twitter.com/APivec/status/1262334647389880320{/twitter}
"Nikoli nismo rekli, da upokojenci in študenti ne bodo dobili vavčerjev," pa se je v odzivih na različne pomisleke na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša in opozoril, da vlada predloga zakona še ni sprejela. Na vprašanje o pričakovanjih, da bo prebivalec Slovenije z bonom dobil 200 evrov in jih nato "vrnil" 300, pa je odgovoril z vprašanjem: "Kaj je bolje, da se 300 milijonov evrov nameni za plačilo nadomestil (ne)zaposlenim v turizmu, ki od doma opazujejo hiranje panoge ali da se ista vsota razdeli državljanom, ki nato plačajo storitve v panogi, ki se postavlja na noge in pripravlja na poln zagon?"
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1262280187762421760{/twitter}

Podaljšanje čakanja na delo le do konca junija?

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je sicer spomnil, da je OZS na današnjem zasedanju delovne skupine s področja gospodarstva, kmetijstva in ribištva vztrajala, da se ukrep subvencioniranja čakanja na delo tudi po 31. maju podaljša za vse panoge.
Po popoldanskih informacijah je bil sprejet predlog, da bi se ukrep potegnil na junij, julij in avgust za vse panoge, pri čemer pa naj bi bili pogoji za koriščenje ukrepa ostrejši. Po drugem protikoronskem zakonu lahko ukrep čakanja na delo koristijo delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije na letni ravni upadli za več kot 10 odstotkov. Vlada naj bi bila temu naklonjena.
RTV Slovenija (RTVS) pa je zvečer poročala, da je v zadnji različici obveljal prvotni predlog, torej podaljšanje čakanja na delo zgolj za gostinstvo in turizem, in to le do konca junija.
Na zasedanju skupine socialnih partnerjev naj bi bilo govora tudi o razširitvi upravičencev do bonov za spodbujanje dodatne potrošnje v turizmu, ki naj bi bili veljavni ali do 31. decembra 2020 ali do 28. februarja 2021. Glede na vladno gradivo, ki ga je konec minulega tedna pridobila STA, je bilo najprej predvideno, da bi bili v višini 200 evrov izplačani vsem redno zaposlenim in samozaposlenim, starim vsaj 18 let.
Po navedbah RTVS in POP TV naj bi bone po zadnji različici prejeli vsi polnoletni državljani, veljali pa bodo le za nastanitev v hotelih, počitniških domovih, avtokampih, ne pa denimo za restavracije. Za to naj bi šlo iz proračuna prek 300 milijonov evrov.
Ministrstvo za infrastrukturo je medtem danes po Mehovih besedah prišlo na dan z novim predlogom, in sicer finančno pomočjo avtobusnim prevoznikom, ki so bili ob ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa brez dotoka prihodkov.
V osnutku je sicer denimo že predvidena pomoč žičničarjem ter prevoznikom potnikov ali blaga v cestnem prometu. Za slednje naj bi se v SID banki za namene financiranja naložb, tekočo likvidnost ter pokrivanje stroškov in izdatkov poslovanja v letošnjem letu zagotovilo 10 milijonov evrov.
Številne predloge so podali tudi delodajalci, OZS denimo državno sofinanciranje najemnin podjetnikom, prizadetim v koronavirusni krizi, plačilo DDV po realizaciji, kar naj bi izboljšalo plačilno disciplino, podaljšanje časa za izplačilo regresa do konca leta in pomoč države pri tem.
Delodajalci opozarjajo, da ne vedo, kaj bo v končnem osnutku novega interventnega zakona, in da je zato za komentar današnjega zasedanja skupine prezgodaj, je za STA dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Osnutek je namreč danes popoldne pretresala tudi vladna delovna skupina pod vodstvom ekonomista Mateja Lahovnika, kot kaže, pa je bilo sprejetih nekaj sprememb. A tudi zadnja različica ni nujno končna.
Dopolnjen osnutek bo namreč v torek dopoldne romal še na sejo ESS, popoldne pa ga bo obravnavala vlada, ki naj bi ga tudi potrdila in poslala v DZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta