Kako in kam bomo potovali s turističnimi agencijami? "Lep primer je Islandija, kjer je vulkan ogrožal potek življenja po vsej Evropi"

Asja Lednik
18.05.2020 12:00

Mnogi danes svet raziskujejo v lastni režiji, a še vedno je veliko tistih, ki pri potovanju v tujino raje izberejo turistično agencijo. Kako bodo videti potovanja v prihodnosti? Bo s turističnimi agencijami še lahko potovalo toliko ljudi hkrati?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Leni Petek Rovšnik, komercialna direktorica turistične agencije Palma, ki letos praznuje 30 let poslovanja, pove, da zdaj lahko vidimo, da nas nekaj lahko popolnoma ustavi in "priveže" na dom, a kljub temu v turistični agenciji vedo, da bo kmalu bolje. Po začetnem šoku in ustavitvi poslovanja so hitro strnili misli, se organizacijsko uskladili tako, da so njihovo poslovanje prenesli v virtualno pisarno, manjša dežurna ekipa pa vzdržuje komunikacijo z njihovimi potniki in agencijami, ki ponujajo njihove programe. "Trdno verjamemo, da se turizem ne bo ustavil, da bo želja in volja po potovanjih še močnejša in mi bomo na to pripravljeni."

Število potovanj se bo verjetno zmanjšalo

Pa vendarle - kako bodo v prihodnje potekala potovanja s turistično agencijo? Po besedah Petek-Rovšnikove, s katero smo opravili pogovor pred preklicem epidemije pri nas, je veliko govora o novih korona standardih, "ki jih bo potrebno seveda spoštovani in upoštevati, saj je zdravje in varnost na poti velikega pomena. Verjamemo, da bodo uveljavljeni na nivoju celotne EU, je pa še veliko izzivov. Podanih je že kar nekaj predlogov, tako s strani letalskih družb, avtobusnih prevoznikov, hotelirjev, gostincev in seveda tudi ostalih ponudnikov, med drugimi tudi organizatorjev potovanj. Ko bo vse skupaj izoblikovano, bomo seveda organizatorji po najboljših močeh implementirali to tudi v praksi. In če smo sedaj začudeno gledali turiste iz Azije, ki so prihajali z maskami, bo morda tudi to eden standardov, ki ga bomo upoštevali daljši čas, prav tako tudi varnostna razdalja in seveda ustrezna higiena".

EPA

Prestolnice, mesta in muzeji pridejo na vrsto na koncu

Na spletni strani agencije Palma je nekaj potovanj označenih z zagotovljenim odhodom. Kaj to pomeni? Komercialna dirketorica agencije pravi, da je v tem času kar nekaj zagotovljenih potovanj, predvsem glede na število prijavljenih gostov. "Do sedaj smo preusmerili ali odpovedali vsa potovanja do vključno 18. junija; naslednje odločitve bomo sprejeli v tednu ali dveh, glede na realne informacije, ki jih sprejemamo s strani naših partnerjev na destinacijah, prevoznikov in seveda ukrepov vlade RS. Najprej bodo zaživele počitniške destinacije in tudi tiste, ki so povezane z naravo, raziskovanjem in gibanjem na prostem, kasneje pa tudi prestolnice, mesta, muzeji." Ob tem v agenciji poudarijo, da so hvaležni vsem gostom, ki jim zaupajo tudi v težkih časih.

Precejšen razkorak med teoretičnimi usmeritvami in njihovo izvedbo

Kako pa celotno situacijo spremljajo v turistični agenciji Kompas? Miha Širca z omenjene turistične agencije pove, da situacija predstavlja izziv za celotno industrijo. "Situacijo spremljamo in sprejemamo odločitve v skladu z usmeritvami vlade ter naših krovnih organizacij. Glede na razpoložljive možnosti potovanj trenutno več ponudbe usmerjamo v Slovenijo, obenem pa skupaj z našimi gosti nestrpno čakamo, da se za potovanja in počitnic odprejo meje naših sosednjih držav."
Glede na trenutne izkušnje opažajo precejšen razkorak med teoretičnimi usmeritvami določenih ukrepov ter njihovo izvedbo v praksi, pove Širca. "Pričakujemo, da se bodo tudi ukrepi glede 'varnostne razdalje' na prevoznih sredstvih v prihodnjih dneh in tednih še spreminjali in da bodo, ko bo potovati spet mogoče, še bolj dodelani in jasni." Ob tem zatrdi, da bodo sledili usmeritvam vlade.
Bomo še potovali toliko in v tako številčnih skupinah kot doslej? Na turistični agenciji Kompas pričakujejo, da bodo sprva potovalne navade malce spremenjene in da bodo bolj iskani programi z manjšimi skupinami ter na destinacijah, ki bodo veljale za "bolj varne". "Obenem pa izkušnje kažejo, da ko se tovrstni ukrepi sprostijo in se življenje vrne v normalne tirnice, temu sledijo tudi trendi povpraševanja. Lep primer je Islandija, kjer je vulkan Eyjafjallajökull ogrožal promet in potek življenja po vsej Evropi, pa je nekaj mesecev kasneje Islandija postala ena od najbolj iskanih in zaželenih turističnih destinacij na svetu."

Reuters

V turizmu večni optimisti

Bolj kot s tem, kam ne bodo peljali gostov, se ukvarjajo s tem, kam jih bodo. Trenutno ne morejo izvajati potovanj nikamor izven Slovenije, pričakujejo, da se bo s postopnim odpiranjem meja ponudba potovalnih destinacij širila in s tem tudi možnost izvedbe programov. Kako je z odhodi potovanj v prihodnjih tednih? "Trenutno obdelujemo odhode v juniju in najverjetneje kljub predhodni zagotovitvi glede na trenutno situacijo ne bodo izpeljani. Smo pa vseeno optimistični glede druge polovice poletnih mesecev ter jesenskih odhodov, saj pričakujemo da se bodo do takrat razmere umirile in ukrepi uskladili."
Prihodnost potovanja s turističnimi agencijami bo gotovo nekoliko drugačna in bolj negotova, a Leni Petek Rovšnik poudari, da so v turizmu večni optimisti. Ta čas so vzeli "kot čas prevetritev ustaljenih poti, cone udobja pri nas tako ali tako nikoli ni. Pripravljamo novo produkcijo, kreiramo nove programe in nova doživetja. Velik del priprav usmerjamo tudi v leto 2021 in naprej ter seveda verjamemo, da bo svet še vedno lep, poln barv in vonjav, ki čakajo na nas".
Tudi Miha Širca iz turistične agencije Kompas pove, da v prihodnost zrejo z odprtimi očmi. "Zagotovo je trenutno obdobje čas preizkušnje, iz katere pa bodo izšli tisti, ki se bodo uspeli prilagoditi ter delovati usklajeno, tako v odnosu do strank kot tudi v skladu z sprejetimi ukrepi. Turizem in potovanja so ena od najlepših, najbolj dinamičnih in po našem prepričanju tudi ena najbolj odpornih panog. Turizem je ena prvih panog, ki jih kriza prizadene. Potovanja in počitnice ponudijo izkušnje, ki naše življenje celostno obogatijo. Postanejo tisti del nas, ki ga ne more vzeti nihče. Zato smo prepričani, da bodo ljudje želeli potovati in počitnikovati tudi po končani epidemiji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta