Akcija Moja dežela - lepa in gostoljubna: Ocenjevalke so zmotile le malenkosti

Tina Recek Tina Recek
03.08.2020 16:05

Komisija akcije je na Gorenjskem pod lupo vzela dostopnost do kraja, prometno ureditev, turistične, športne in kulturne objekte, gostoljubnost in še marsikaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bohinjsko jezero letos vabi predvsem slovenske turiste. 
Sašo Bizjak

Vroča prva avgustovska sobota je bila kot nalašč za pobeg iz mestne betonske džungle v naravo. To je storila tudi strokovna komisija akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki je pod lupo vzela mesta na Gorenjskem in opaženo vestno pisala na ocenjevalne liste. Gre za vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti mest, vasi, krajev, glampingov, hostlov, tematskih poti ter mestnih, trških in vaških jeder. Letos so se izboru pridružile tudi slovenske vojašnice, Petrol pa bo v okviru natečaja ocenjeval svoje bencinske servise. Akcija ne temelji na poudarku kritike, temveč na spodbudi, kaj je lahko v izbrani lokaciji mogoče narediti boljše, bolj zanimivo, bolj urejeno za obiskovalce in navsezadnje tudi za domačine. Ocenjevanje bo trajalo do sredine septembra, zmagovalci bodo znani na Dnevih slovenskega turizma, ki bodo v Laškem med 12. in 14. oktobrom.


Akcija je za kraje kot Michelinove zvezdice za gostince

Moja dežela - lepa in gostoljubna je za slovenske kraje to, kar so za gostince Michelinove zvezdice: prestižno priznanje, da delajo odlično. "Slovenija je iz leta v leto bolj urejena. Če pogledam deset let nazaj, potem vidim, da ni primerjave. Razvoj je velik. Ljudje se trudijo, in ko grem na teren, poskušam prepoznati prostovoljsko delo turističnih društev in njihovih članov. To je neizmeren prispevek celi Sloveniji," pravi izkušena ocenjevalka Ivica Počervina, ki v natečaju sodeluje že več kot desetletje in ki se je na pot minuli konec tedna odpravila v družbi še dveh ocenjevalk, Lee Rigler in Urše Škrabec.
Komisija je začela ob Bohinjskem jezeru in nadaljevala v Ribčevem Lazu. Nam pa je vpogled v svoje delo odstirala v Bohinjski Bistrici. Tam so se pod njihovimi budnimi očesi znašli tržnica, kažipoti, krožna križišča, stavbi policije in gasilskega doma, spomeniki, pločniki, parki, cestišča, gostinska ponudba, pestrost kulturnih prireditev, razsvetljava, koši za odpadke …Našteto je stalnica pri ocenjevanju turističnih točk.

Ocene zavite v tančico skrivnosti


Ker so ocene za zdaj skrivnost, nam jih članice komisije niso zaupale. Kako so se mesta odrezala, bodo vpleteni izvedeli, če bodo to želeli, v končnem poročilu. So pa z nami delile splošen vtis. In kakšen je? "Nisem opazila prav ničesar posebno motečega. V mojih šestnajstih letih ocenjevanja sta Bohinj in Bohinjska Bistrica naredila velik premik v urejenosti kraja in tudi v turistični ponudbi. A treba je poudariti, da je bil Bohinj vseskozi urejen. Edino, kar sem opazila rahlo motečega, so zastarela stojala za kolesa na železniški postaji v Bohinjski Bistrici, za katera nisem prepričana, ali obiskovalec ve, čemu služijo, zaradi njihove posebne oblike. Prav tako mi je današnji sprehod skozi Ribčev Laz ostal v spominu, ker so na ograjah hotelskih balkonov visele brisače, in sprašujem se, ali hotel nima stojal za mokro perilo. To je zgolj majhna opomba in ne kritika," razloži Počervina. Dodaja, da so večja mesta na akcijo avtomatično prijavljena, medtem ko mala in srednja mesta ter izletniške kraje prijavijo lokalne skupnosti, kampe, glampinge in hostle pa lastniki. Riglerjeva pri tem izrazi željo, da bi se še več kampov, glampingov, trgov … prijavilo, s čimer bi se konkurenca povečala in s tem legitimnost zmagovalca.

Lea Rigler delo ocenjevalca opravlja že deset let. Kot primer mesta, ki se je iz zaspane Trnuljčice spremenilo v prijetno in nepozabno doživetje, izpostavi Kočevje s kulturnim programom in izleti v pragozd … V prijetnem spominu pa ji je ostala anekdota, ko je šla ocenjevat kraj, ki se sploh ni prijavil za ocenjevanje. To je spoznala na samem kraju, ko je poklicala gostitelja in mu sporočila, da ga čaka pred cerkvijo. On pa ji je začudeno odvrnil, da v naselju nimajo cerkve. Ugotovila sta, da se je znašla na napačnem mestu, ker se kraja imenujeta enako in je šla v napačnega.
Komisija torej pozorno gleda in ocenjuje kraj, mesto, kampe ... Večino dela opravi z opazovanjem, nekaj malega pa s pogovorom s pristojnimi iz društev ali podobnim. Tako je bilo tudi v Bohinjski Bistrici, kjer jo je z nasmehom na obrazu sprejel Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj in pokramljal o dodatnih aktivnostih na tem koncu Slovenije in kulinarični ponudbi. Ta se je po njegovih besedah v zadnjih letih zelo obogatila.
Letos prvič se je komisija podala na pot s tabličnim računalnikom, kamor si je vestno zapisovala ocene, prej je to počela s pisalom in zvezkom. In še ena novost se je letos znašla na ocenjevalni poli: rubrika, kako v kraju spoštujejo ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa. "Kot smo opazile, so po lokalih, hotelih, restavracijah razkužila za roke in osebje nosi masko. Na tem področju so naša ocenjevana mesta dobila najvišjo oceno," je sklenila Škrabčeva, preden je s kolegicama nadaljevala pot na Bled, Bohinjsko Belo in v Zasip.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta