Zaradi sporne programske opreme avtomobilsko podjetje FCA obiskali preiskovalci

Janez Kovačič Janez Kovačič
29.07.2020 05:00

Policija je začela preiskovati nekatere pisarne oziroma prostore skupine FCA (Fiat Chrysler Automobiles) v Nemčiji in Italiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Obstaja namreč sum, da so v nekatere dizelske motorje vrste multijet vgradili oziroma opremili s programsko opremo, ki med testiranjem v laboratoriju kaže povsem drugačne (nižje) vrednosti izpušnih plinov kot potem na cesti oziroma med vožnjo. Ti motorji naj bi bili vgrajeni v avtomobile tovarn Fiat, Alfa Romeo in Jeep, poganjajo pa tudi nekatera Fiatova in Ivecova gospodarska vozila.
Kot pravijo nemški preiskovalci, bi lahko bilo s to sporno programsko opremo – očitno podobno, kot jo je Volkswagen vgrajeval v svoje avtomobile in s tem sprožil afero dieselgate – opremljenih zgolj v Nemčiji vsaj 200 tisoč vozil. FCA je sporočil, da popolnoma sodelujejo s preiskovalnimi organi v Nemčiji kot tudi Italiji.
Ob tem je Evropska komisija sporočila, da je začasno ustavila preiskavo proti FCA in PSA (Peugeot, Citroën, Opel), ki sta v procesu združevanja. Pred dobrim mesecem se je komisija namreč odločila, da bo začela ugotavljati, ali bo združeno podjetje morebiti imelo monopolni položaj na trgu lahkih gospodarskih vozil. Ker podjetji nista v predvidenem času dostavili informacij, ki so nujne za dokončno odločitev, je komisija ustavila preiskavo in določila, da potrebuje ustrezne informacije do začetka novembra. Če jih ne bo, se utegne proces združevanja zavleči. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta