(TEST) Ford focus wagon: Karavan v (pre)globoki senci

Janez Kovačič Janez Kovačič
11.12.2021 05:00

Nekoč so bili karavani, kar je karoserijska oznaka, ki si jo zlahka lasti nemški Opel, dobrodošlo zdravilo za praktične zadrege. Časi so mimo. Ponudba karavanov ni prav skromna, toda kljub temu se vozijo v čedalje večjo anonimnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Modra barva se mu prijazno poda, ne ugotoviš takoj, da je tale focus nekaj bolj oddaljen od tal. Kljub oznaki active to še ne pomeni, da te vabi na kakšno brezpotje.

Janez Kovačič

Fordov focus v karavanski (wagon) varianti se vozi v nižjem srednjem razredu, prav tistem, ki se lahko z nostalgijo spominja skoraj množice kupcev. Njihove želje in potrebe se zadnja leta uresničujejo predvsem pri športnih terencih (suv) vseh dimenzij oziroma razredov, pa čeprav se ti pri tistem, kar je za karavane bistveno, torej prtljažniku in posledično praktičnosti in uporabnosti, z njimi ne morejo konkurenčno primerjati. Takole je pri focusu: zadnje sedeže je mogoče podreti tudi iz prtljažnika, nakladalnega roba ni, ima dvojno dno pa kljukice in ušesa za pritrjevanje prtljage, dno je ob podrti zadnji sedežni klopi ravno ipd. Prostornina ne more biti nekaj izjemnega, vendar je očitno, da je z vsem tistim, kar ponuja, nekako po krivici v (pre)globoki senci predvsem suvovske konkurence.

Sedenje zadaj: ni pretiranega razkošja, to je avto nižjega srednjega razreda.

Janez Kovačič

Zunanja karoserijska obleka tega focusa kljub dodatkom, ki jih prinaša opremski paket active X, ni nekaj izjemnega. Modra barva se mu prijazno poda, nekaj večja in skoraj neopazna oddaljenost trebuha vozila od tal (spredaj 30 milimetrov, zadaj 34) namiguje na kakšno nežno terensko uporabnost (kar pa je le ob sprednjem pogonu zgolj želja ali tveganje), ne spregledaš dvojnega izpuha niti zaščite prednjega in zadnjega dela, še manj črne plastične obrobe koles, pragov ipd. To je lišp, ki verjetno dobro dene, funkcionalnosti pa seveda ne poveča.

Prtljažnik: ne izjemno prostoren, toda z vrsto praktičnih in uporabnih dodatkov in pripomočkov.

Janez Kovačič

Sediš nekaj višje, vendar ne toliko višje, da bi bila to kakšna prednost ali morda slabost. Opreme je veliko, v teh dneh ceniš ogrevanje volana in sedežev. Ugaja, ker nazaj vidiš bolje kot pri večini današnjih avtomobilov, tudi to, da so ohranili nekaj stikal - gumbov in ni treba vedno in zgolj v drobovje infotaimenta. Je pa seveda focus digitaliziran, a ne pretirano, precej je tudi odlagalnih prostorov, ki pa niso veliki.

Bencinski trivaljnik je razveseljiv del tega avtomobila. Zvočno tako dobro zadušen, da ga takoj ne prepoznaš, hkrati pa s precejšnjo zalogo moči in zato z dobrimi voznimi lastnostmi – te fordom nasploh niso tuje. Dodan je blagi hibridni pogon, kar je moda zadnjih dveh ali treh let. Zraven je bil šeststopenjski ročni menjalnik. Velja, da od voznika zahteva nekaj zbranosti oziroma pozornosti, če hoče trivaljnik ohraniti pri razveseljivi živahnosti. Poraba je seveda različna, toda v povprečju tam okoli sedem litrov. Pomeni, da je lahko tudi liter manjša, pa seveda tudi dobrega pol litra večja, kar je odvisno od načina vožnje. Hkrati streže z ugodno odzivnostjo, avto pa kljub nekaj večji oddaljenosti od tal z dobro lego na cesti in visoko končno hitrostjo. Bi ugajal samodejni menjalnik? Bi, zakaj ne.

Infotaiment: ne prevelik, seveda ne premajhen, dovolj intuitiven oziroma nezapleten.

Janez Kovačič

Zakaj so karavani, kot je tale focus, po krivici v tržnem zatonu? Vprašanje in odgovor za velik denar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta