Test 33 otroških varnostnih sedežev kaže na njihovo zadovoljivo varnost

Janez Kovačič Janez Kovačič
11.08.2020 05:00

Test 33 otroških varnostnih sedežev, ki so ga opravili AMZS in partnerski klubi v Evropi, kaže na njihovo zadovoljivo varnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Čeprav so počitnice (ali naj bi vsaj bile), smo se tokrat ob pomoči Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) odločili, da objavimo obsežen test otroških sedežev. Prevoz otrok ne pozna počitnic oziroma je tedaj frekvenca prevozov marsikje še pogostejša, ob tem pa je v ospredju dejstvo, da je varnost prva in najpomembnejša. AMZS je v sodelovanju s partnerskimi klubi v Evropi in potrošniškimi organizacijami tudi tokrat opravila obsežen preskus 33 otroških varnostnih sedežev. Rezultati - ocenjevali so varnost, upravljanje, ergonomijo in vsebnost škodljivih snovi - so seveda zanimivi in pomembni pa seveda razveseljivi: večina sedežev, ki so na voljo, omogoča dobro varnostno zaščito, enostavno uporabo oziroma upravljanje in povrhu tudi dobro ergonomijo. A med vsemi je le eden dobil najboljšo oceno (zelo dobro), dva pa slabo, zato so se pri AMZS odločili, da odsvetujejo uporabo slednjih dveh.
Odsvetujejo torej uporabo oziroma nakup sedežev tex baby erisi i-size, pri katerem se je med čelnim trkom razletela varnostna zaponka pasu in je zato varnostna lutka odletela s sedeža, in babyauto buddy i-size, saj so med laboratorijskim testom v tekstilni oblogi ugotovili preveliko vsebnost sredstev proti gorenju. Omembe vredno je tudi dejstvo, da so bočni trk vsi sedeži prestali z oceno zadovoljivo.

Letos so pri preskusu ustreznosti otroških varnostnih sedežev uporabili nove preskusne otroške lutke z novimi tipali.
Amzs
Med testom so ugotovili tudi to, da imajo večji otroci pri sedenju v sedežu, ki je nameščen v nasprotno smer vožnje, dokaj malo prostora za noge.
Stephan Huger
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta