Revoz - prvi in edini

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.02.2019 05:51

V avtomobilskem novinarstvu ni povsem običajno ali pa vsaj ne zelo pogosto, da bi se na široko razpisali o avtomobilu, ki spada v razred najmanjših.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Ta luksuz je večinoma prihranjen za one, ki si lahko pripišejo pridevnike najdražji, najboljši in podobne. Ampak avto, o katerem pišemo na sosednji strani, je za slovensko avtomobilsko in gospodarsko sceno izjemnega, skoraj usodnega pomena, če malce dramatiziram. Temu primeren je tudi naslov, ki črpa iz že zdavnaj pozabljenega jugoslovanskega (slovenskega) prepričanja iz sredine petdesetih let prejšnjega stoletja »Trst je naš!«. Saj vemo – ni naš, toda clio je. Vsaj malo.
Novomeški Revoz je edina slovenska avtomobilska tovarna. Na njegovem kontu je marsikaj: največji slovenski izvoznik v letu 2017 (1,6 milijarde evrov prihodkov, štiriodstotni delež v slovenskem izvozu), tovarna, ki daje neposredno kruh 3400 zaposlenim, posredno pa je nanjo vezano nekaj deset tisoč ljudi, hiša, iz katere je doslej pripeljalo več kot štiri milijone vozil (šteto od časov IMV ali Industrije motornih vozil) in še in še. V Renaultovi industrijski ogrlici – francoska tovarna je 100-odstotni lastnik dolenjske tovarne – velja za eno najboljših, kar leta 2014 ni pozabil povedati niti zdaj zelo znameniti Carlos Ghosn, ko je zagnal proizvodnjo twinga nove generacije. Ta hip v mestu ob Krki nastajajo trije avtomobili, in sicer omenjeni twingo, clio IV in smart forfour. "Čeprav so lani naredili spodobnih 209 tisoč vozil, se ve, da so zmogljivosti in tudi pričakovanja večja. Prav zaradi tega je napoved o začetku serijske izdelave novega clia ali clia V, sicer najuspešnejšega renaulta vseh časov, izjemna novica ne le za Novo mesto ali ta del Dolenjske, pač pa za vso državo.
Clio V bo, če bo šlo vse po sreči, Revozu prinesel stabilnejšo prihodnost, kajti twingo in smart ne zadostujeta. In če bo še najprej ostal na Olimpu najbolje prodajanega slovenskega avta, bo to dodaten kamenček v mozaiku stabilnosti. Tudi zato je pomembno, da ostane naš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta