Junij s prijaznim plusom: Kateri avtomobili so se spet prodajali?

Janez Kovačič Janez Kovačič
10.07.2020 05:00

Prodaja avtomobilov v šestem letošnjem mesecu morda dokazuje, da so pred nami nekaj ugodnejši časi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault zoe je bil junija najbolje prodajani električni baterijski avtomobil pri nas.
Vinko Kernc

Letošnji junij dokazuje, da vse le ni tako črno, kot je bilo mogoče pričakovati in kot se je napovedovalo. V šestem mesecu je bila prodaja novih osebnih avtomobilov na slovenskem trgu v primerjavi z lanskim manjša za "le" 5,7 odstotka. Skupno je bilo prodanih 6565 avtomobilov. Na letni ravni je slika seveda drugačna, saj je bila prodaja manjša za 31,9 odstotka (dobrih 28 tisoč vozil).
Junij je bil glede minusov in plusov pri avtomobilskih tovarnah skoraj enako razdeljen, kar pomeni, da je ena polovica poslovala bolje, druga polovica slabše kot junija lani. V pozitivnem pogledu še najprej izrazito izstopajo nekatere znamke, recimo Kia in Volvo, ki očitno jezdita na valu ugodnih cen in popustov. Kaj se bo zgodilo potem, ko bo tega konec, je seveda že drugo vprašanje. V letošnjih šestih mesecih pa je po tej statistiki, ki jo za sekcijo uvoznikov avtomobilov pri Trgovinski zbornici Slovenije pripravlja podjetje Ardi, s plusom delala le Kia (za 7,2 odstotka bolje kot lani), drugi so bili na slabšem, pri čemer dokaj izrazito odstopa Opel, pa tudi Mazda in še kakšna tovarna bi se našla. Na lestvici najbolje prodajanih vozil tako junija kot sicer najbolj izstopa renault clio (junija kar 931, letos 2464), ki je po tej statistiki tudi edini avtomobil z boljšim letnim rezultatom. Junija so šli dobro v promet tudi renault captur (212), nissan qashqai (216), peugeot 2008 (158) ...
Kako je šlo električnim baterijskim vozilom? Letos se je zanje odločilo 694 slovenskih kupcev, lani v tem času pa 378, kar je seveda izjemno povečanje v odstotkih. Junija je bilo prodanih 131 električnih baterijskih vozil, to je bil za februarjem letošnji drugi najuspešnejši mesec. Najbolje je šel letos v promet e-golf, nato renault zoe in vw e-up. Junija pa se je na prvo mesto prebil renault zoe s skupno prodajo 45 avtomobilov. Več pa o letošnji polletni prodaji prihodnji ponedeljek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta