(PREDSTAVLJAMO) Audi RS3, dirkač za vsak dan

12.08.2021 05:00
Audi predstavlja oziroma ponuja novo generacijo RS3 (sportback in limuzina), avtomobila z izjemnimi zmogljivostmi, tako rekoč dirkaškimi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že navzven RS3 dokazuje, da ima izrazit dirkaški značaj oziroma DNK. Pa vendar naj bi bil povsem primeren za vsak dan, torej tudi za tiste, ki jim je dirkanje povsem tuje in nezanimivo. Foto: Tovarna
Tovarna

Električni oziroma elektrificirani avtomobili in športni terenci/križanci že nekaj časa obvladujejo predvsem evropsko avtomobilsko sceno. Prav zaradi tega je osvežujoče, ko se na tem odru pojavi kakšen avtomobilski klasik z izrazito športnim DNK. Takšen je nedvomno Audijev RS3 v petvratni sportback (tretja generacija) in limuzinski štirivratni različici (druga generacija). Dirkač za vsakdanjo uporabo, pravijo v Ingolstadtu.

Tudi v limuzinski štirivratni izvedbi ne dopušča nobenih dvomov o tem, komu oziroma kakšnim vožnjam je namenjen RS.
Tovarna

Tisto o dirkaškem značaju potrjuje dejstvo, da je RS3 na slovitem nemškem dirkališču Nordschleife dosegel rekordni čas v razredu kompaktnih avtomobilov. To je podatek, ki ima gotovo tudi ustrezno tržno vrednost. Bistvo novega RS v sportback ali limuzinski različici je seveda bencinski petvaljnik, pa vrsta tehničnih "dodatkov", ki omogočajo doseganje skoraj izjemnih zmogljivosti. Iz 2,5-litra gibne prostornine agregata TFSI so iztisnili 294 kW (400 KM), ki so vozniku na voljo že pri relativno nizkih 5600 vrtljajih. Še pomembnejši je morda podatek o navoru: 500 Nm v območju med 2500 in 5600 vrtljaji, kar je 20 Nm več kot pri prejšnji generaciji. Po nenapisanem nemškem pravilu je najvišja oziroma končna hitrost omejena na visokih 250 km/h, ki jo je mogoče povečati na 280 km/h, medtem ko paket RS dynamic omogoči končno hitrost kar 290 km/h. Nujen je seveda tudi podatek o pospešku do 100 km/h – do tja RS3 pripelje v pičlih 3,8 sekunde. To pomeni, da zmore po tej strani dirkač za vsakdanjo rabo konkurirati čisto zaresnim dirkalnim avtomobilom. In ker so časi, kot so, je prav zapisati še dva podatka: tovarna navaja kombinirano porabo okoli 8,2 litra, medtem ko naj bi bil kombiniran izpust CO 2 med 188 in 201 g/km.

Tovarna
Tovarna

Moč petvaljnika na cesto prenaša 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko. Prvič ima izpušni sistem povsem spremenljivo krmiljenje loput, prilagajanje pa omogoča znani Audijev za vozno dinamiko drive select, pri čemer postane zvok agregata v nekaterih profilih vožnje (dynamic in RS performance) še izrazitejši, beri slišnejši. Ob tem je nova generacija RS3 prvi audi, ki je serijsko opremljen z razdelilnikom navora, ki bistveno pripomore k odličnim zmogljivostim. S tem so nadomestili diferencial in dosedanjo lamelno sklopko na zadnji premi. Sedaj ima vsaka pogonska gred elektronsko krmiljeno lamelno sklopko, kar omogoča optimalno razdelitev navora: med športno vožnjo se poveča navor na zadnjem kolesu na zunanji strani zavoja, to pa precej zmanjša možnost tako imenovanega podkrmarjenja. To pomeni, da se v levih zavojih navor porazdeli na desno zadnje kolo, v desnih zavojih pa na levo zadnje, med vožnjo naravnost pa na obe kolesi. Tudi zato rekordni Nordschleife. In ker se je treba tudi hitro oziroma varno ustaviti, ima po želji RS3 tudi keramične zavore, ki so učinkovitejše od klasičnih jeklenih, poleg tega pa 10 kilogramov lažje.

Tudi znotraj toliko drugačen, da ni povsem običajen. Foto: Tovarna
Tovarna

Dirkač za vsakdanjo rabo in uporabo je že na voljo. V osnovi izvedbi je RS3 sportback na voljo za 62.020 evrov, medtem ko limuzinska izvedenka stane najmanj 63.450 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta