Ni dvoma: Audijev e-tron GT je presežnik tudi za to znamko, tako glede tehnike in videza kot glede cene

Vinko Kernc Vinko Kernc
23.06.2021 05:00
Na našem trgu je osnovna cena zanj 101.940 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doplačilno zračno vzmetenje lahko vozilo spusti za 22 ali dvigne za 20 milimetrov. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Silhueta in zunanje mere dajejo misliti, da je e-tron GT le električna različica modela A7 oziroma S7 ali RS 7. A gre že pri razmerju mer za pomembno razliko, saj je e-tron GT nižji in širši od A7, poleg tega ima zgolj štiri vrata, navsezadnje pa gre tudi za povsem drug(ačn)o platformo - to si namreč deli s Porschejevim taycanom.

Sesti je treba nizko in sedeža sta dobro oprijemljiva, a sta vstopanje in sedenje vseeno razmeroma udobni. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Vzporednice kaže zato vleči prav s slednjim in pri Audiju pravijo, da je e-tron GT bolj udoben, ker želi biti (izjemno hiter) potovalnik s filozofijo vozil gran turismo. To podkrepljuje z večjo uporabnostjo pri daljših in pri vsakodnevnih vožnjah, k čemur nekaj prispeva tudi za četrt metra več dolžine in za dobrih 50 litrov več prtljažnika. Ta je tudi v e-tronu GT deljen: spredaj ga je za 85 litrov, zadaj pa za 405 (oziroma 350, če je vozilo opremljeno z velikim nizkotonskim zvočnikom).

Videz je sicer tipično audijevski, a vseeno nekoliko drugačen in napoveduje videz prihajajočih audijev. Žarometi so lahko matrični LED, ki svetijo do 600 metrov daleč (kar ni tehnični, temveč zakonski maksimum), zadaj je spojler s samodejnim pomikom, streha je steklena ali za doplačilo karbonska, ki avtomobil olajša za dvanajst kilogramov. Aerodinamika, ki gre z roko v roki z videzom, je tu izjemna - količnik upora zraka znaša le 0,24. Za primerjavo: pri RS 7 znaša 0,32.

Vinko Kernc

Notranjost daje prostor petim sedežem, a pri Audiju pravijo, da gre v resnici za 4+1. Sedi se, jasno, nizko, armaturna plošča je nekoliko obrnjena proti vozniku, na voljo je več paketov za videz, usnje pa v njem lahko nadomesti velik delež kakovostnega, a recikliranega materiala. Za uživanje v vožnji lahko poskrbi doplačilni avdiosistem Bang & Olufsen ali pa športni e-zvok z dodatnima dvema zvočnikoma.

Pogon je podoben kot pri taycanu: elektromotorja sta dva, po eden na vsaki osi, skupna moč je 350 kilovatov (pri taycanu 300-560) in baterija zmore neto 83,7 kilovatne ure (taycan 79 ali 93). Pri različici RS e-tron GT je moč motorjev 440 kilovatov, a je treba tudi tu dodati, da gre za podatek o moči v omejenem času. Na drugi strani pa lahko moč za 2,5 sekunde naraste celo na 390 ali 475 (RS) kilovatov. Še bolj navdušujejo podatki o navoru: pri e-tronu GT je tega za 630 (in 640 kratkotrajnih), pri RS pa 830 njutonmetrov.

Velik in še električen povrh (že sama baterija tehta 630 kg) tehta od 2,3 do 2,4 tone, a vseeno pospeši z mesta do 100 v 4,1 (RS v 3,3) sekunde, dosega pa tudi ni malo - od 433 do 488 kilometrov, odvisno od različice.

V ceniku sta ta hip dve različici: e-tron GT quattro stane 101.940, RS e-tron GT quattro pa 141.010 evrov. Zelo verjetno pri teh cenah ne bo ostalo, saj je za sicer bogato serijsko opremljeni e-tron GT še kar veliko doplačilnih dodatkov. Našemu trgu je za letos namenjenih 20 primerkov in pri slovenskem zastopniku menijo, da jih ne bo težko prodati.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta