Plačati bodo morali 800 milijonov dolarjev

Janez Kovačič Janez Kovačič
29.01.2019 02:54

Italijansko-ameriški koncern FCA bo moral zaradi suma nameščanja goljufive programske opreme v svojih vozilih z dizelskimi motorji v skladu s poravnavo z ameriškim ministrstvom za pravosodje plačati 800 milijonov dolarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
FCA

Italijansko-ameriški koncern FCA bo moral zaradi suma nameščanja goljufive programske opreme v svojih vozilih z dizelskimi motorji v skladu s poravnavo z ameriškim ministrstvom za pravosodje plačati 800 milijonov dolarjev. Očitki ameriške zvezne vlade so skorajda identični kot v primeru Volkswagna in famoznega Dieselgata iz leta 2015.
Prizadeti naj bi bili lastniki 104.000 modelov Ram 1500 in Jeep Grand Cherokee, ki jim je proizvajalec namestil programsko opremo za prirejanje izpustov škodljivih plinov. Oškodovanci naj bi dobili denarno nadomestilo v višini 2800 dolarjev.
Čeprav tovarna zanika nepravilnosti in obenem skuša zmanjšati pomen poravnave, pa predstavniki ministrstva menijo, da je plačilo tako visokega zneska več kot upravičeno. "FCA je z vgrajevanjem goljufive opreme prevaral lastnike in zvezno vlado, zato je poravnava jasen znak industriji, da administracija predsednika Trumpa pri upoštevanju zakonodaje ne bo sklepala kompromisov," je opozoril prvi mož agencije EPA Andrew Wheeler.
Mimogrede, Američani zaradi sumov v povezavi s prirejanjem izpustov preiskujejo tudi nemški koncern.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta