Izmir

Janez Kovačič Janez Kovačič
06.07.2020 13:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Seveda že precej časa ni nobenega dvoma o tem, da je pandemija globoko spremenila avtomobilsko pokrajino - pri nas in bolj ali manj vsepovsod. Tako rekoč ni dejavnosti oziroma področja, ki ga ne bi prizadela, mu dala nekaj drugačne vloge in pomena. Paleta posledic je široka: ne gre le za katastrofalne kazalnike poslovanja oziroma prodaje (finančne posledice šele pridejo na vrsto), temveč za spreminjanje oziroma prilagajanje strategij in tudi taktik avtomobilskih tovarn, pod vprašaj so postavljeni načrti združevanj (kljub drugačnim zagotovilom), odpadajo še pred leti sklenjeni dogovori o sodelovanju tudi največjih rivalov in podobno. V tak vsemogočni in pestri koš sprememb se je v teh dneh uvrstil tudi sloviti ženevski avtomobilski salon in še in še. Zdi se torej, da je pandemija povzročila predvsem nepopravljivo škodo. Ampak morda je kje prišla kot naročena.
Lani je bil nemški Volkswagen znova pod povečevalom, vendar nekoliko drugačnim kot v času slovite afere. Koncern je objavil natečaj za gradnjo nove, sicer že 133. tovarne v svojem obsežnem proizvodnem portfelju. V ožji izbor naj bi prišle Bolgarija, Turčija, Srbija, na Hrvaškem so prav tako menili, da jih Wolfsburg ne bi smel prezreti.
Želje oziroma pričakovanja so bila velika, kar je razumljivo: nova Volkswagnova tovarna naj bi začela delati leta 2022, letna zmogljivost naj bi bila vsaj 350 tisoč avtomobilov, prinesla bi nekaj tisoč delovnih mest, skratka šlo je za investicijo, ki bi jo bila vesela vsaka država. Volkswagen je precej časa odlašal, nato se je še pred koncem poletja odločil - gradili bodo v bližini turškega Izmirja. S strogo gospodarskega in finančnega stališča je bila odločitev za Turčijo smiselna, poleg tega tudi turški avtomobilski trg bistveno presega bolgarskega, srbskega, hrvaškega in še katerega. Turške oblasti so ob tem napovedale vrsto olajšav. Zdelo se je, da je zgodba končana.
Nato je na sceno stopil turški predsednik Recep Erdogan: s trdo roko je znova pometel po turškem političnem prizorišču, ne prvič in verjetno ne zadnjič, ob tem grobo napadel Evropsko unijo in še predvsem Nemčijo, tudi ne prvič. Volkswagen je še naprej odlašal, očitno je bilo, da je v zadregi. In nato se je pojavila pandemija, ki je, kot so sporočili iz VW, dokončno in menda nepreklicno odpihnila gradnjo v Izmirju ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta