Industrija pod pritiskom: Avtomobilski Brexit

Janez Kovačič Janez Kovačič
21.11.2018 06:32

Avtomobilske industrija v Veliki Britaniji je vse bolj pod pritiskom negotovih okoliščin ob odhodu iz EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EU

Brexit je že dolgo časa vroča tema na relaciji Evropska unija-Združeno kraljestvo. Vse bolj pa postaja vroče avtomobilskim tovarnam, ki izdelujejo vozila na Otoku, kajti datum uradnega izstopa Velike Britanije (VB) se hitro bliža (marca prihodnje leto), dogovora pa kljub sedanjemu osnutku, ki buri britansko politiko in državo, vendarle še ni. Prav zaradi tega "britanske" avtomobilske tovarne opozarjajo na nujnost takšnega ali drugačnega dogovora. Če ga ne bo, bo trgovina na relaciji EU-VB tekla v skladu s pravili mednarodne trgovinske organizacije WTO. To pa pomeni, da utegnejo biti avtomobili na eni in drugi strani obremenjeni z dodatnimi dajatvami.

Po velikosti drugi avtomobilski trg v EU

Lani so v Veliki Britaniji izdelali 1,67 milijona avtomobilov, doma pa so jih prodali 336 tisoč ali 20,1 odstotka, preostalo pa so izvozili. Več kot 54 odstotkov teh avtomobilov so izvozili v druge države EU, med pomembnimi tujimi trgi "britanskih" avtov pa so predvsem ZDA in deloma Kitajska, drugi so manj pomembni. Na drugi strani Rokavskega preliva oziroma v EU je bilo lani izdelanih 16,9 milijona vozil, pri čemer jih je bilo na evropskih trgih prodanih 12,3 milijona ali 72,6 odstotka, drugo oziroma 4,64 milijona ali 27,4 odstotka pa so izvozili iz EU. Letošnji trend je podoben: kar osem od desetih avtomobilov, izdelanih na Otoku, je šlo na tuje oziroma v letošnjem prvem polletju skoraj 700 tisoč.

Na Otoku 30 avtomobilskih tovarn/obratov

Toda tisto, kar je še bolj pomembno in najbolj skrbi, je vprašanje, kaj se utegne ob takšnem ali drugačnem brexitu zgoditi z zaposlenimi v britanski (in deloma celinski) avtomobilski industriji. Nedavno je britanski Ford sporočil, da bo moral verjetno odpustiti nekaj tisoč zaposlenih, vse bolj pa so zaskrbljeni tudi pri Jaguar Land Roverju, Miniju, Hondi, Toyoti in seveda drugih tovarnah, ki so nastanjene v Veliki Britaniji. Na Otoku je približno 30 avtomobilskih tovarn oziroma obratov, ki izdelujejo avtomobile, motorje ali avtomobilske sestavne dele. Avtomobilska industrija Otoka daje kruh približno 856 tisoč ljudem, avtomobilska proizvodnja pa k britanskemu BDP prispeva okrog 20 milijard evrov. Zanimivo je tudi to, da je približno deset odstotkov zaposlenih v britanski avtomobilski industriji iz drugih držav EU. Še bo napeto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta