(FOTO) Skromno in nepripravno: Avtomobilske novosti je bilo na sejmu v Münchnu treba iskati

15.09.2021 05:00
Že pred dvema letoma je bil IAA, takrat še v Frankfurtu, glede na prejšnja leta skromen. In če je bil Frankfurt takrat skromen, kaj potem lahko rečemo za tokratni München?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
München 2021: barvit, živahen, morda glede na okoliščine tudi sproščen. Le številne avtomobilske znamke manjkajo. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Vsega devet avtomobilskih znamk se je zlahka zvrstilo v mersko vse prej kot skromnih štirih (od osmih zasedenih) halah, pa še je bilo po površini menda dosti več drugih razstavljavcev. Pravzaprav je bilo avtomobilske novosti treba iskati.

Čistokrvni nemški proizvajalci (pri tem odštejemo ameriški Ford in zdaj mednarodni Opel) so bili spodobno zastopani. Pri BMW-ju je oder obvladoval koncept i vision circular, ki nehote vsiljuje misel, da gre za naslednika i3. Zadnja beseda imena označuje njegovo 100-odstotno reciklabilnost, vključno s pogonsko baterijo, malce pa namiguje na njegovo zunanjost, ki je dosti bolj zaobljena kot pri i3. Prinaša tudi novo interpretacijo značilnih ledvičk, ki skupaj z žarometi tvori ''digitalno površino''. Logotip nanj ni pritrjen, kot smo vajeni, pač pa vgraviran, karoserija pa ni pobarvana, ampak galvanizirana. Povsem na konce potisnjena kolesa in električni pogon obljubljajo veliko notranjega prostora, sedeži pa so tudi tu štirje. Veliko sestavnih delov je natisnjenih s 3D-tiskalnikom, predvideva pa tudi intenzivno povezavo vozila z infrastrukturo tako, da bi omogočal varčnejšo vožnjo. Pri BMW pravijo, da naj bi prišlo do serijske proizvodnje šele leta 2040.

BMW i vision circular: dokaj daleč v prihodnost (2040!) postavljeni mali električni BMW Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Pri zvezdi nemške avtomobilske industrije je bila tudi tokrat neobvladljiva gneča. Mercedes-benz EQE je vozilo jutrišnjega dne. Zasnovan na isti platformi kot večji EQS, bo naprodaj sredi prihodnjega leta. Vzornik mu je CLS, tako z videzom kot z zasnovo - tudi EQE ima zadaj pokrov prtljažnika (ta meri 430 litrov) in ne (petih) vrat. Notranjost naj bi bila nekako tolikšna kot pri razredu E, notranja arhitektura pa povzema smernice EQS. Pomembno je, da z baterijo zmogljivosti 90 kilovatnih ur neto cilja na doseg do 660 kilometrov. Elektronsko krmiljen štirikolesni pogon (ki ni serijski) naj bi imel hitrejši odziv kot mehanski 4matic, v ponudbi pa naj bi bili pogoni z močjo do 500 kilovatov. Ob začetku prodaje naj bi ponudili dve različici, od katere je ena še skrivnost, druga pa bo zmogla 215 kilovatov (EQE 350).

Mercedes-benz EQE: karoserijsko posnema CLS, s tehniko in notranjostjo pa EQS Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Volkswagen je bil odet v žive in živahne barve, na odru pa se je vrtel bel koncept ID. life. Malček, ki je skoraj pol metra krajši od ID.4, je rezultat nedavne napovedi o dodatnem pospešku elektrifikacije ponudbe te znamke. Leta 2025 naj bi iz njega nastal ID.2 ali celo ID.1, pri tem pa naj bi stal okoli 20 tisoč evrov. Koncept ne navdušuje le s prikupno preprostim videzom, pač pa tudi z uporabno preprostostjo, ki se je nekateri spomnimo še iz spačka: prednji pokrov je platnen (iz recikliranih plastenk) in z zračnimi komorami, prav tako streha. Prvi se z zadrgo odpre, druga pa sname, da nastane kabriolet tipa targa. ID. life sloni na zmanjšani platformi MEB, pogon pa bo tu prednji! Elektromotor zmore kar 172 kilovatov, z baterijo zmogljivosti 57 kilovatnih ur pa ima vozilce okoli 400 kilometrov dosega.

Volkswagen ID. life: najcenejši elektromobil pri tej znamki pride na trge leta 2025. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Za naš trg bo zagotovo zanimiv tudi Renaultov novi megane e-tech electric. Nastal je na enaki platformi kot Nissanova ariya, v primerjavi s sedanjimi megani pa je za kar 15 centimetrov krajši (dolg je 4,21 m), a je zaradi specifičnosti električnega pogona vseeno lahko znotraj nekoliko večji. Zunaj je nezmotljivi renault, a vseeno precej drugačen. kaže, da bi rad stopil nasproti Volkswagnovemu ID.4, saj je takšen megane neke vrste križanec. Spredaj izstopajo zelo tanki žarometi ter nova oblika dnevnih luči, za zadek se pa zdi, da je precej podoben scenicovemu. Kakorkoli: tanka baterija nove zasnove (nikelj-mangan-kobalt) tehta 395 kilogramov in zmore 40 ali 60 kilovatnih ur, polniti pa se pusti na postaji moči do 130 kilovatov. Elektromotor zmore 96 ali 160 kilovatov. Prodaja naj bi se začela prihodnje leto, cena pa seveda še ni znana - govori se o 40 tisoč evrih za osnovno različico.

Renault megane e-tech electric: megane povsem novega videza, ki je tudi električno gnan. Foto: Renault
Renault

Hyundai je vse bolj vreden posebne pozornosti. Tokrat je pripeljal svoj ioniq 5 robotaxi, različico ioniqa 5, ki je sposobna samovoznosti četrte stopnje in ki naj bi, pozor, na ceste prišla že leta 2023! Vsekakor na njem ni mogoče ne opaziti številnih tipal, ki so nujna za samovoznost. Nadzorna elektronika je sposobna nadaljnjega učenja tudi med samo vožnjo in temu prilagajati svoje reakcije. Četrta stopnja pomeni, da so komande (volanski obroč, stopalke) in voznik še vedno v avtomobilu, ta robotizirani taksi pa nima sovoznikovega sedeža, da je znotraj več prostora za noge potnika na zadnji klopi.

Dacia ni bila znotraj sejmišča, pač pa le nekaj korakov stran od njega. Kot znamka zdravega razuma je temu primerna tudi njena novost - jogger. V začetku prihodnjega leta bo ta sedemsedežnik, ki bo nadomestil postarana lodgy in logan MCV, že naprodaj. Jogger bo ponudil 60 kombinacij sedežne postavitve in do 1819 litrov prtljažnika. Dolg je 4,55 metra in sloni na enaki platformi kot sandero, le da ima dosti večjo medosno razdaljo. Sorodstvo s sanderom kaže tudi s prednjim delom, medtem ko zadek spominja na volvo XC70. Na voljo bo klasična motorna ponudba, a tudi hibrid iz clia e-tech!

Hyundai ioniq 5 robotaxi: samovozni taksi, ki naj bi prve potnike vozil že leta 2023 Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Preostali? Nekaj kitajcev, ki se zdijo vse bolj resni, pa seveda tisto, kar so razkazovali v ožjem središču mesta. Pravzaprav z novinarskega stališča tako skromnega in logistično nepripravnega salona še ni bilo.

Dacia jogger: avtomobil, ki bo nadomesti dve dosedanji dacii in ki bo tudi hibridno gnan Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta