Evroposlanci za proizvajalce vozil zaostrili zakonodajo o CO2

Janez Kovačič Janez Kovačič
30.12.2018 03:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Odločitev evropskih poslancev, da morajo proizvajalci vozil do leta 2030 za 37,5 odstotka zmanjšati izpuste CO2 za osebna vozila glede na vrednosti iz leta 2021, je razjezila predstavnike industrije. Po njihovem naj bi zaostritev zakonodaje, ki poleg osebnih zajema tudi kombinirana vozila, kjer bi se morali izpusti CO2 v enaki časovnici zmanjšati za 31 odstotkov, ogrozila varnost delovnih mest v panogi in negativno vplivala na pravico potrošnikov do svobodne izbire.
Evropski parlament je namreč industrijo in njene lobiste v institucijah EU osupnil s sprejetjem ostrejših standardov, kot je bilo sprva pričakovati. Ti so menda posledica pritiskov Nizozemske in Francije, ki sta se zavzemali za strožje ukrepe za zaščito okolja in zdravja ljudi, medtem ko je Nemčija pozivala k, po njenem mnenju, bolj realnim ciljem.
Lobistična organizacija evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA je sprejetje omejitev pospremila z izjavo, da so zastavljeni cilji "na prvi pogled morda uresničljivi, vendar glede na trenutno stanje niso realni". O tem, da gre morda le za dober kompromis, pa po drugi strani priča tudi zadržanost okoljevarstvenikov. "Nova zakonodaja pomeni, da bo do leta 2030 vsaj tretjina avtomobilov električnih, kar je dobro, ni pa v skladu z našimi načrti," je bil mnenja predstavnik okoljevarstvene lobistične skupine Transport & Environment.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta