Maribor: Košaško cerkev, posvečeno blaženemu Antonu Martinu Slomšku, počasi urejajo ob podpori župljanov

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
29.09.2024 03:25

Župnija Maribor-Košaki je župnija mariborske dekanije Nadškofije Maribor, ustanovljena avgusta 1998, ko je je delovala še v domu krajanov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svečana maša ob 15-letnici, odkar košaško župnijo vodi Igor Ignaci Novak, ter blagoslov letošnjih pridobitev za cerkev
Anita Kirbiš

Zadnjih petnajst let župnijo vodi župnik Igor Ignacij Novak. Vedno optimistični košaški župnik je skupaj z župljani in širšo podporo cerkvene skupnosti prebrodil hudo krizo v letih, ko je bila stavba košaške cerkve zaradi stečaja gradbinca pred prodajo. "Brez pravega duhovnega temelja ni mogoče živeti in graditi cerkve. Ob večletnih skupnih prizadevanjih in podpori številnih dobrotnikov, vključno z udarniškim delom, košaško svetišče počasi, a vztrajno raste in z njim tudi naše občestvo. Ob številnih majhnih korakih so se zgodili tudi veliki in še kako pomembni, od položitve temeljnega kamna, sprejema relikvij škofa Slomška in papeža Janeza Pavla II., blagoslova zvonov, posvetitve cerkve, prenosa papeževega križa iz Betnave ... Župnijski atrij daje prostor kulturi in je v teh letih gostil in povezal številne umetnike, KUD Nedeljsko šolo z ženskim in mladinskim pevskim zborom, Karitasom, Kolpingovo družino Košaki," je prejšnjo nedeljo, 15. septembra, ko so pripravili zahvalno mašo z blagoslovom letošnjih pridobitev, dosežke in dogodke nanizal župnik Novak.

Teh je bilo kar nekaj - položitev talnega tlaka v cerkvi, ureditev velikih vhodnih vrat in vzpostavitev lastne oskrbe z električno energijo. Namestili so tudi kovinsko konstrukcijo za dostop do strehe župnijskega doma, ki bo tudi galerija in bo prikazovala 15 postaj Kristusovega vstajenja – priljubljene ljudske pobožnosti Poti luči. Avtor tega dela bo mariborski kovaški mojster Miha Krištof. Veselijo se tudi sodelovanja z akademskim kiparjem dr. Marjanom Drevom, ki bo izdelal kipe apostolov pred cerkvijo. Vsem so se zahvalili za duhovno in predvsem materialno podporo. Zainteresirani lahko še vedno prispevajo svoj dar s poslanim SMS-sporočilom na KOSAKI10 na številko 1919. Notranjost cerkve namreč še ni končana. Cerkev, poimenovana po blaženem Antonu Martinu Slomšku, bi si zagotovo zaslužila tudi cerkvene orgle.

Župnik Igor Ignacij Novak je prejel številne zahvale za svoje delo.
Anita Kirbiš

Ob tej priložnosti so proslavili in se Novaku zahvalili za petnajst let delovanja v Košakih. Novak je že enajst let tudi župnik v Župniji sv. Ilja v Šentilju ter dekan jareninske dekanije, duhovni vodja Kolpingove zveze Slovenije, nadškofijski referent za ministrante in za ekumenizem, odgovorni urednik Slomškovega lista in še kaj bi se našlo. Ob zvoku fanfar so se mu z rdečim nageljnom zahvalili predstavniki župnijskega pastoralnega sveta, ključarjev, župnijske Karitas, ministrantov, pevcev, Kulturno umetniškega društva Nedeljska šola, Kolpingove družine in Evropskega reda vitezov vina. Deležen je bil tudi čestitk številnih župljanov in gostov. Podarili so mu novo kadilnico in kropilnik, ki bosta trajen spomin in globok izraz hvaležnosti župljanov.

Z mašo so zaznamovali tudi Slomškovo nedeljo. Ob domačem župniku Novaku je somaševal upokojeni župnik Roman Maier, na koru so prepevali košaški pevci, k prazničnemu vzdušju so še posebej prispevale melodije in koračnice Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci. Organizirali so tudi Karitasov srečelov.

V nedeljo so kljub slabemu vremenu romali iz Košakov k Mariji na Gorco. Naslednji dan so v košaški župniji gostili 65 ljudskih pevcev iz Wagne pri Lipnici in pevce iz Župnije sv. Jakoba v Slovenskih goricah, ki že vrsto let organizirajo večere ljudskega petja obeh prijateljskih narodov. Ob obletnici Slomškove smrti v torek, 24. septembra, pa so se odpravili v Celovec na osrednjo slovesnost ob 200-letnici Slomškovega mašniškega posvečenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta