Dizelski motorji: Večina preizkušenih vozil je 'čistih'

Janez Kovačič Janez Kovačič
05.12.2018 01:57

Zadnje raziskave ACEA in ADAC dokazujejo manjšo okoljsko problematičnost modernih dizelskih motorjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zlasti v Nemčiji se krepi odpor proti dizelskim motorjem oziroma avtomobilom, kar je, upoštevaje moč oziroma pomen nemške avtomobilske industrije, vendarle vsaj nekoliko presenetljivo.

V zadnjih dveh letih oziroma vse od afere Dieselgate, ki je močno pretresla ne le avtomobilsko industrijo, pač pa vso Evropo, se je posel z dizelskimi osebnimi avtomobili občutno zmanjšal. V nasprotju s tem pa so se povečala prizadevanja, da bi izboljšali ekološko in siceršnjo podobo dizelskega motorja, ki je bolj problematičen pri izpustih dušikovih oksidov (NOx) in trdih delcev, manj pa glede CO2 vsaj v primerjavi z bencinskimi motorji. Zdaj ACEA, evropsko združenje avtomobilske industrije, in nemški avtomobilski klub ADAC objavljata izsledke raziskave, ki je ugotavljala okoljsko problematičnost nove generacije dizelskih motorjev.

Zadnje ugotovitve kažejo, da je nova generacija dizelskih motorjev bistveno čistejša pri izpustih dušikovega oksida (NOx), medtem ko so pri ogljikovem dioksidu ti motorji "skromnejši" kot pa bencinski.
Audi
V Nemčiji, nedvomno najbolj avtomobilski državi v Evropi, se povečuje število avtomobilov, ki jih poganja dizelski motor standarda euro 6. Ti motorji naj bi bili manj problematični oziroma zanje naj ne bi veljale omejitve v kar številnih nemških mestih. Hkrati je seveda še vedno veliko avtomobilov z motorjem standarda euro 5, ki je še pogojno sprejemljiv, medtem ko se starejšim dizelskim motorjem precej slabo piše. Vir:Zvezno ministrstvo za transport
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta