Davki so večni

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.02.2019 09:12
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Aktualna vrednost večine izrekov in pregovorov je zelo skromna, nekako primerljiva z analognostjo, ki jo je povozila digitalnost. A nekaj malega še drži: dve stvari sta večni – davki in smrt. Tokrat zgolj o prvem, seveda z mislijo na avtomobile.
Ni še povsem pozabljena jesenska zadrega tako prodajalcev avtomobilov kot kupcev, ki kljub denarju v žepu niso mogli do novega avtomobila. Razlog je znan: novi evropski okoljski standard oziroma protokol WLTP je naložil tovarnam toliko dela, da niso zmogle dobaviti naročenih (in plačanih) avtomobilov. Zdaj je zadrega precej manjša ali povsem odpravljena, a na obzorju je nova: protokol, katerega namen je plemenit oziroma okoljski, utegne podražiti avtomobile. Podražil ga bo davek na motorna vozila (DMV), ki je pri nas vezan na izpust CO2, ti pa so prav zaradi WLTP občutno višji, kot so bili prej. Zato prodajalci avtomobilov predlagajo njegovo spremembo in/ali sprejem novega. Kolikšne so možnosti, da se to zgodi?
Slovenski proračun letos računa na 3,7-, prihodnje leto pa na 3,4-odstotno gospodarsko rast. Zelo optimistično, pravijo tisti, ki niso v vladni Gregorčičevi ulici. Naši največji trgovinski partnerji, posebej Nemčija, znižujejo napovedi, potem so tukaj še brexit, Trump, trgovinske vojne itd. Kljub temu je predvidena približno petodstotna rast davčnih prihodkov. Če torej tam zgoraj na severu kihnejo, bo Slovenija dobila nahod. Če dobi Nemčija nahod, Slovenija resno zboli. Slovenski proračun, ki se večinoma napaja z davki in prispevki, ekvilibrira na zelo ozki brvi, apetiti proračunskih porabnikov so tako rekoč iz tedna v teden večji, zdi se, da nič ne slišijo, vidijo, razumejo. DDV na avtomobile je leta 2017 v državni proračun prinesel okoli 190 milijonov evrov. Ni malo, svoje je dodal davek na motorna vozila, ki ne žuli le prodajalce avtomobilov, pač pa tudi nas, kupce oziroma potrošnike. Koliko bo država (vlada) prisluhnila argumentom, ni zapisano v nobeni stekleni krogli. A je že tako, da so (bili) avtomobili vedno dobrodošla proračunska rezerva – ker davki so tudi v digitalni dobi večni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta