Audi naj bi leta 2035 porabo vode pri izdelavi avtomobilov zmanjšal za polovico

Janez Kovačič Janez Kovačič
06.04.2021 04:00
Ob dnevu vode prejšnji teden in ob aktualnem dogajanju z vodnimi viri pri nas so načrti nemškega Audija, ki je sestavni del koncerna Volkswagen (VW), prav v povezavi z vodo še toliko zanimivejši oziroma pomembnejši.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Audijeva tovarna v Mehiki ima v tem pogledu pionirsko vlogo.
AUDI

V okviru Audijevega Ničelnega okoljskega programa ima prav voda pomembno vlogo. Cilj je jasen: zmanjšati porabo vode pri izdelavi avtomobilov na minimum, hkrati pa v tem procesu ne bi več uporabljali pitne vode.

Že dolgo je znano, da je voda zelo pomembna v procesu izdelave avtomobilov. Prav zaradi tega so si v Ingolstadtu zadali nalogo, da do leta 2035 porabo vode pri izdelavi avtomobila zmanjšajo za polovico. Sedaj je v povprečju v ta namen porabijo okoli 3,75 kubičnega metra, do omenjenega leta naj bi se ta količina zmanjšala na 1,75 kubičnega metra. Da bi dosegli ta cilj, Audi v nekaterih svojih tovarnah že izvaja vrsto projektov.

Audijeva tovarna v Mehiki ima v tem pogledu pionirsko vlogo. To je tudi prva tovarna, v kateri ni odpadnih vod. Zbirajo vse vode, jih biološko obdelajo in nato ponovno uporabijo. Nekaj podobnega začenjajo v tovarni v Neckarsulmu. Uporabljeno vodo zbirajo, skladiščijo in laboratorijsko pregledujejo vsaka dva tedna. Če se bo projekt izkazal za uspešnega, bo sistem začel redno delovati prihodnje leto.

Tovarna pri izdelavi avtomobilov uporablja tudi deževnico. V prej omenjeni mehiški tovarni imajo rezervoarje s kapaciteto 240 tisoč kubičnih metrov, ki se običajno napolnijo v deževnem obdobju med majem in oktobrom. V domačem Ingolstadtu pa zbirajo tudi podzemno deževnico, in sicer okoli 250 tisoč kubičnih metrov letno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta