Slovenija pred evropskim prvenstvom: Z Vranješem ni več greh, ko se greši

Bojan Bauman Bojan Bauman
08.01.2020 21:33

Kaj od prvenstva pričakujejo nekateri nosilci igre, kaj novinec? Boj za vozovnico za olimpijske kvalifikacije Slovenci odpirajo s tekmo proti Poljski

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Slovenski rokometaši so sinoči pripotovali v švedski Göteborg, prizorišče prvega dela evropskega prvenstva, kjer se bodo jutri ob 18.15 pomerili s Poljaki. Razpoloženje v ekipi je dobro, sproščeno; a pozitivna nervoza se počasi le prebija med reprezentante. Na tem prvenstvu bodo zelo verjetno uspešne ekipe z dobrimi obrambnimi igralci. V slovenski ekipi je teh na pretek.

Zmagi za mirnost in pogum

V centralnem obrambnem bloku nastopata Borut Mačkovšek in Blaž Blagotinšek. Oba imata enake zadolžitve tudi v svojem klubu Veszpremu. Tako je nastal eden najboljših obrambnih duetov v Evropi. Kaj od prvenstva pričakuje Blagotinšek? "Za nas uspešno prvenstvo. Za nami so treningi in dve zmagi na pripravljalnih tekmah. To nam daje mirnost ter nam vliva pogum. Naši apetiti so bili veliki že pred menjavo trenerja. Vranješa sem spoznal, ko nas je leto dni vodil v Veszpremu. Dobro vem, kaj zahteva in kakšen sistem igre zagovarja. Velikih sprememb v obrambni igri ni zahteval, sistem ostaja enak, kot ga z Mačkovškom igrava v Veszpremu. Hkrati je v ekipo prinesel pozitivno energijo, sproščenost. A na treningih ni popuščanja, takrat se dela."

Darko Cingesar (v ozadju) se je v zadnjih reprezentančnih letih izkazal kot velik garač v obrambi.
Andrej Petelinšek

​Kdaj je vratar uspešen?

​​Nekaj nervoze pri soigralcih je pred prvo tekmo opazil Klemen Ferlin, prva izbira v vratih Slovenije. "Nekaj tega je že, normalno. No, sam komaj čakam, da se prvenstvo začne. Ne obremenjujem se s pritiski, po najboljših močeh se samo pripravljam na tekmece. V veliko pomoč so mi naši obrambni igralci. Ko obrambna linija funkcionira, je moje delo lažje - ko sta v obrambi denimo velikana Blagotinšek in Mačkovšek, ki lahko zaustavita vsakega napadalca. Priključujeta se jima Žabič in Henigman, drugi so nižji rokometaši, ki pa uporabljajo hitrost. Meni ostanejo predvsem obrambe iz protinapadov in streli pod prekrškom. Takrat so žoge zelo nepredvidljive, streli prihajajo iz bližine, polna hitrost ... napadalec pogosto še sam ne ve, kam bo žoga zletela. Take strele je najtežje obraniti."

Blaž Blagotinšek
Igor Napast

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta