(POGOVOR) Tjaša Stanko: V Franciji je lepo, sploh če znaš francosko

Bojan Bauman
24.11.2021 08:00

Mariborčanka se je letos po nekajletnem bivanju v tujini vrnila v domovino. Da bi bil povratek uspešen, bo treba s Krimom popraviti rezultate. Tudi z reprezentanco bi se bilo končno treba prebiti na glavni turnir svetovnega prvenstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tjaša Stanko si v Španiji želi preboja na glavni turnir. Foto: RZS

Rzs

Mariborčanka Tjaša Stanko je pri 24 letih že osmo sezono standardna članica slovenske reprezentance, kjer je ena od nosilk igre tako v obrambi kot v napadu. Včeraj je s soigralkami začela priprave na novo veliko tekmovanje, rokometno svetovno prvenstvo, ki ga decembra organizirajo v Španiji. "Hvala bogu sem zdrava in z mislimi sem že osredotočena na reprezentanco," uvodoma pove Stankova. Rokometna internacionalka, ki je še lani igrala v francoskem Metzu, pred začetkom te sezone pa se je vrnila k ljubljanskemu Krimu.

"Zmeraj je najlepše doma. V Krim sem se vrnila, ker so mi predstavili vizijo in prenovljeno ekipo. Letošnjo sezono v ligi prvakinj smo sicer začele slabo. A smo potrpežljive, dobro delamo in čez čas bodo prišli tudi rezultati," pravi Mariborčanka. Lani se v Metzu ni najbolje znašla in po dolgih letih tam ni bila med ključnimi rokometašicami v klubu. A je to ni potrlo. "Francija je bila zame dobra izkušnja. Sezona je bila sicer specifična, prilagajati se je bilo treba razmeram zaradi pandemije. To je bila zame nova izkušnja. V Metzu sem delala z novim trenerjem, ki je imel svoje normative ... Vse to bom morda lahko kdaj še uporabila. Metz je eden najboljših francoskih klubov. Moja želja je bila osvojiti prvenstvo in priti čim dlje v ligi prvakinj. Ni nam uspelo, saj je bil na obeh terenih bolj prepričljiv Brest z našo Ano Gros. Porazi so del športa. Morda se v Francijo še vrnem. Tam je mogoče lepo živeti. Sploh, ko odpraviš težavo s poznavanjem jezika."

Ko ni rezultatov, se poslovi trener

Krimovke so v novo sezono krenile z velikimi apetiti in s povsem evropsko ekipo, ki pa v ligi prvakinj niza predvsem poraze. Na koncu se je moral posloviti celo nezamenljivi trener Uroš Bregar. "Krim ima letos višje cilje, pripeljali so znana imena evropskega rokometa in vse to je pritegnilo tudi mene. Energija v ekipi je odlična, tudi treningi so kvalitetni. Manjka nam nekaj uigranosti in za to je potreben čas. Ob ponedeljkih je zmeraj težko vstati, potem ko si v nedeljo izgubil za en gol. A dekleta se držimo in na zadnjih tekmah smo že pokazale nekaj več. Končno smo tudi začele osvajati točke."

Za to je bila potrebna tudi šokterapija, menjava trenerja. "Rezultatov nikakor ni bilo ... Nerada komentiram to spremembo. Tako se je odločilo vodstvo kluba in tam smo vsi profesionalci, ki smo to sprejeli. Že naslednji dan smo dekleta razmišljala samo o prihodnosti."

Obrestovalo se je, naslednjo tekmo v ligi prvakinj so krimovke odigrale neodločeno, prejšnji konec tedna so zabeležile tudi zmago. "Ali je bila to tista sprememba, ki smo jo potrebovale, bo pokazal čas. Nekaj je bilo vsekakor treba spremeniti. Kljub številnim porazom smo se dekleta še naprej trudila in želele smo si zmag. To je bila dodana vrednost, da smo končno zaigrale bolje," potrdi Stankova.

Mariborčanki bi se sedaj nedvomno prilegel počitek. Toda tudi to, da bo v reprezentanci ohranila visok ritem, lahko v nadaljevanju sezone pride še kako prav: "Sezona je nedvomno naporna, vsak teden igramo v ligi prvakinj, veliko potujemo, treniramo. A reprezentanca prinese dodatno motivacijo. Tu se družimo, se vidimo po dolgem času ... In imamo tudi dobro ekipo, v katero verjamem."

V Španiji na nož od prve minute

Decembra v Španiji bodo Slovenke že v predtekmovanju v skupini igrale proti samim odličnim reprezentancam: Francozinjam, Črnogorkam in Angolkam. Tri najboljše se uvrstijo na glavni turnir, kar je cilj slovenske odprave. "Skupina je spet zelo težka. Pa saj se skozi vsa naša velika prvenstva vrtijo enako težke nasprotnice. Preboj je naš prvi cilj in verjamem, da ga lahko uresničimo z dobrimi pripravami, ki smo jih tukaj v Laškem začele. Zakaj pa ne?"

Stankova igra na levem zunanjem položaju, ki je ključen za ekipo. Bi si želela nekoliko ostrejše konkurence, enakovrednejših zamenjav? "Konkurenca je zmeraj zaželena. To me prisili k boljši igri, da grem iz cone udobja in naredim korak naprej. Kljub vsemu mislim, da imamo v reprezentanci dovolj kvalitetne igralke in dobre menjave na vseh položajih. Bolje je, kot je bilo še pred nekaj leti. Zato je ne glede na težko skupino realno pričakovati naš preboj na glavni turnir; tega si neznansko želimo. Na prejšnjem velikem tekmovanju nam to znova ni uspelo, čeprav smo že imeli primerno ekipo. Sedaj smo končno na nivoju, da naredimo ključni korak."

Naslednji veliki cilj te reprezentance je evropsko prvenstvo, ki ga naslednje leto organizira tudi Slovenija. Se Slovenke že pripravljajo tudi na to veliko tekmovanje? Je že sedaj vse podrejeno nastopu čez leto dni? "Ne, sedaj smo dekleta osredotočena na Španijo. Tako tudi mora biti. A vizija je vsekakor domače prvenstvo. Upam, da do takrat ostanemo skupaj, da bomo dekleta zdrava in pripravljena na dvoboje. Tudi v reprezentanci sedaj delujemo pod novim vodstvom in Adžić je vpeljal nekaj novosti. Prinesel je tudi dodatno energijo, kar nam je dobro delo. Pod njegovim vodstvom je poudarek na nalogah v obrambi, tam se tekme dobivajo. To je zapisano v učbenikih in tega ne smemo pozabiti niti na velikih tekmovanjih. Trenutno dobro sodelujemo, nasprotnikom pripravljamo tudi presenečenja," zaključi Tjaša Stanko.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta