Zobozdravstvo: Praktično nevidno ravnanje zob

Urška Kereži
06.06.2018 05:51

Srebrne žičke in zvezdice na zobeh so zgodovina. Njihove alternative pa vedno številnejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Digitalni skener zobovja
Carter Dow Photography

Veliko ljudi nima ravnih zob. Včasih gre za manjša odstopanja, drugič za večje nepravilnosti in zobni aparat je še vedno najnaravnejša ter tako najboljša pot do hollywoodskega nasmeha. Popolnoma nevidni sicer ne obstajajo. So pa že takšni, skoraj nevidni, ki so zaradi diskretnega, estetskega videza v zadnjem desetletju postali popularni tako pri najstnikih kot starejših.
Razlikujejo se po videzu, namestitvi in seveda ceni. Najpogostejši so še zmeraj običajni, z belimi ali brezbarvnimi zvezdicami, ta hip še med manj pogostimi pa lingvalni, prilepljeni na notranjo stran zobnih lokov, in brezbarvni snemljivi aparati iz posebne prozorne plastične mase, ki jih največkrat zasledimo kar pod imenom priljubljene znamke Invisalign, proizvajalca Align Technology, čeprav obstajajo že drugi.

Bele ali prozorne zvezdice

Zobni aparati z belimi ali prozornimi zvezdicami so v osnovi enaki nedavno edinim v ortodontski ponudbi - kovinskim. Le da pritegnejo manj pozornosti ter zato nekoliko dražji. "Ločimo jih po keramičnih nosilcih, ki se ne zabarvajo, a pri odstranjevanju obstaja nevarnost poškodovanja zobne sklenine, in kompozitnih (plastičnih), ki se radi zabarvajo, a se jih lažje odstrani. Tudi žičke so lahko prevlečene z belim teflonom in tako manj opazne," razlike v ponudbi prvih pojasni specialistka čeljustne in zobne ortopedije Vesna Kaloh.

Lingvalni zobni aparati

Ker so nameščeni na notranji strani zobnega loka, so slednji resnično skoraj nevidni. Zato pa imajo tudi nekaj pomanjkljivosti: ker so v območju gibanja jezika, so lahko precej moteči, in verjetno ni treba poudarjati, da se težje čistijo. "Tudi namestitev je težja in zanjo v ordinaciji potrebujemo nekoliko več časa, kot pri aparatih na zunanji strani zob," opozori Kalohova. Še največji slabosti sta majhna izbira in cena, običajno več kot dvakrat višja od klasičnega zdravljenja.

Aligner

Nevidni zobni aparati – "Invisalign"

Vse bolj popularni pa postajajo snemljivi zobni aparati iz posebne folije oziroma prozorne plastične mase, angleško imenovani "alignerji". Prvi, najbolj razširjeni in najbolj izpopolnjeni, so znamke Invisalign (ime izvira iz dveh besed: invisable kot nevidno in aligner kot aparat), zato so tudi postali sinonim za tovrstno obravnavo.
In čeprav so podobne tehnike v ortodontskem zdravljenju poznali že prej, je šele sodobna tehnologija omogočila njihov porast. "Postopek se namreč začne z digitalnim zajemom podatkov – skeniranjem zob s specialnim skenerjem. Na tako dobljenem modelu ortodont nato načrtuje premike zob in končni rezultat. Možnih variant slednjega je več, tako lahko skupaj s pacientom izbereta tistega, ki mu je najbolj všeč. Po potrditvi plana sledi izdelava opornic. Število slednjih je odvisno od obsežnosti premikov posameznih zob, pacient pa jih menjuje tedensko oziroma na štirinajst dni, odvisno od stanja zob, obzobnih tkiv in starosti pacienta. Tako z majhnimi spremembami pridemo do končnega, želenega rezultata," še tretji način odpravljanja krivo izraščenih zob opiše Kalohova.

Prednosti, a tudi slabosti

Glavne prednosti nevidnih opornic so torej:
- diagnostika (lažji, hitrejši, natančnejši posnetek stanja zob),
- načrtovanje (prikaz načrtovanih premikov, posledično boljša vizualizacija za pacienta, prikaz končnega rezultata)
- nošenja aparata (aparat je praktično neviden, lažja ustna higiena, snemljive opornice omogočajo uživanje raznovrstne hrane, - ukvarjanje z vsemi športi in igranje vseh glasbenih inštrumentov, manj obiskov ortodonta, brez nenačrtovanih kontrol).
"Ob naštetem velja izpostaviti še sistem Invisalign Teen, namenjen mladostnikom, ki pri načrtovanju zdravljenja upošteva tudi izraščanje stalnih zob in njihovo vodenje na pravo mesto. Zato ga lahko namestimo takoj po izgubi zadnjega mlečnega zoba. Vsaka opornica ima nameščen še barvni indikator, s katerim starši lahko spremljajo, koliko časa je bil aparat v ustih," opozori Kalohova. Kot tudi, da je sistem po učinkovitosti povsem primerljiv fiksnim zobnim aparatom, ob tem pa le zanemarljivo dražji. Njegova morda največja slabost je snemljivosti, saj je samodisciplina tako praktično ves čas na preizkušnji, nositi pa ga je treba 20 do 22 ur dnevno, da je učinkovit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta