Živahni ekosistemi: Po tem članku boste najverjetneje želeli zdrgniti mikrovalovno pečico ...

An.K.
11.08.2024 14:00

Čeprav so prejšnje študije odkrile različne skupnosti mikrobov v kuhinjskih aparatih, je tokrat prvič dokazano, da ima mikrovalovna pečica svoj mikrobiom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mikrovalovna pečica
Profimedia

Ekstremofili so organizmi, ki lahko preživijo in celo dobro uspevajo v najbolj zaostrenih razmerah, vključno z žgočimi hidrotermalnimi vrelci, antarktičnim ledom globoko pod ničlo in uničujočimi pritiski zemeljske skorje. Vse več raziskav odkriva organizme tam, kjer jih doslej ni iskal nihče. Zdaj so jih odkrili v okolju, ki je praktično vsem na očeh, pa vendarle skrito - mikrovalovnih pečicah.

Čeprav so prejšnje študije odkrile različne skupnosti mikrobov v kuhinjskih aparatih, kot so pomivalni stroji in kavni avtomati, je tokrat prvič dokazano, da ima mikrovalovna pečica svoj mikrobiom, piše Nature. Raziskava, objavljena v Frontiers in Microbiology, izpodbija pogosto napačno prepričanje, da mikrovalovno sevanje segreje in popolnoma ubije bakterije, ki povzročajo bolezni, ki se prenašajo s hrano, kot sta Escherichia coli in Salmonella.

Mikrobi iz ekstremov

Mikrovalovke so bile nekdaj, kot veliko novotarij, deležne več pomislekov in zmotnih teorij. Pretežno so šla strašenja v smeri, da ubijejo vse, kar je živega, a kot kaže, ni čisto res. "Vsi so nas učili že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, da če uporabljate mikrovalovno pečico, vse segreje – vse ubije," je za Nature povedal Jason Tetro, samostojni mikrobiolog, znan kot 'The Germ Guy' iz Edmontona, Kanada. Ta študija je "pomembna", pravi, ker osvetljuje potencialne patogene v teh napravah, zlasti tistih v skupni rabi.

Znanstveniki so v raziskavi odvzeli brise 30 mikrovalovnih pečic – vključno z nekaterimi v gospodinjstvih; nekaj jih je bilo v velikih prostorih, kot so pisarne; nekatere pa se uporabljajo v laboratorijih za segrevanje vzorcev in kemičnih raztopin. Ekipa je nato gojila svoje vzorce v petrijevkah in določila rodove mikrobov. Prav tako so sekvencirali DNK v materialu. 

Skupno je v kulturah rasel 101 bakterijski sev. Prevladujoči so pripadali rodovom Bacillus, Micrococcus in Staphylococcus, ki običajno živijo na človeški koži in površinah, ki se jih ljudje pogosto dotikamo. Bakterije na človeški koži so bile prisotne v vseh treh vrstah mikrovalovnih pečic, vendar jih je bilo več v gospodinjskih aparatih in napravah za skupno rabo. Nekaj ​​vrst bakterij, povezanih z boleznimi, ki se prenašajo s hrano, vključno s Klebsiella in Brevundimonas, je prav tako raslo v nekaterih kulturah iz gospodinjskih mikrovalovnih pečic.

Mikrovalovna pečica ni čisto mesto

Laboratorijske mikrovalovne pečice so vsebovale največjo genetsko raznolikost bakterij. Raziskovalci so odkrili bakterije na kuhinjskem pultu in ekstremofile, ki lahko prenesejo sevanje, visoke temperature in ekstremno suhost v teh napravah.

"Ni vam treba iti na zelo eksotične - geografsko gledano - kraje, da bi našli raznolikost mikroorganizmov," pravi soavtor Manuel Porcar, mikrobiolog na Univerzi v Valencii v Španiji.

Ekipa nakazuje, da so bili sevi ekstremofilov, ki so jih našli v mikrovalovnih pečicah, morda "izbrani" evolucijsko, tako da so preživeli ponavljajoče se kroge sevanja. Porcar pravi, da je naslednji korak raziskati, kako lahko uporaba mikrovalovne pečice sčasoma vpliva na te bakterije, nenazadnje bi to predstavljalo številne možnosti uporabe v industriji.  Toda za širšo javnost so posledice študije preprostejše. "Mikrovalovna pečica ni čisto mesto," pravi Porcar. Prav tako ni rezervoar patogenov, ki bi se ga morali bati, pravi. Priporoča pa, da kuhinjsko mikrovalovno pečico pogosto čistite – prav tako pogosto, kot bi drgnili druge kuhinjske površine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta