Zakaj darovati kri?

ŠTR
20.01.2018 07:02

V UKC Maribor dodaten dan za odvzem krvi. Krvodajalstvo ima pri nas dolgo tradicijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krvodajalske akcije ob Rdečemu križu prirejajo tudi organizacije, študenti, NK Maribor ... 
Andrej Petelinšek

Center za transfuzijsko medicino (CTM) UKC Maribor je z začetkom leta v urnik odvzemov krvi dodal dodatni dan za krvodajalce, in sicer vsak ponedeljek od 7. do 11. ure. Po novem so tako za vse krvodajalce na voljo naslednji termini za odvzem krvi v Centru za transfuzijsko medicino: v ponedeljek od 7. do 11. ure, v torek od 7. ure do 17.30 in v četrtek od 7. do 11. ure. V Sloveniji je darovanje krvi prostovoljno, anonimno in brezplačno že od leta 1953.
Gre za humano dejanje, s katerim zdrav človek daruje del sebe, da bi pomagal drugemu. "Krvodajalci z dajanjem krvi zagotavljajo in omogočajo nemoteno delovanje zdravstva. Zato je potrebno poudariti pomen krvodajalstva v družbi in oddati zahvalo vsem krvodajalcem in organizatorjem krvodajalstva za njihovo solidarnost in nesebičnost pri zagotavljanju zadostne količine varne krvi," sporočajo iz mariborskega UKC.
Kljub izrednemu napredku medicine danes še vedno ni na voljo umetne krvi. Edini vir krvi kot nenadomestljivega zdravila je zato zdrav človek. "Ko potrebujemo kri kot zdravilo, smo odvisni od krvodajalcev in zadostnih zalog krvi," še pojasnjujejo v CTM. Krvodajalec je lahko vsaka zdrava oseba, stara od 18 do 65 let, ki tehta najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajo kri vsake štiri mesece, moški vsake tri. Pred dajanjem krvi krvodajalca pregleda zdravnik in na podlagi določenih kriterijev se odloči, ali oseba lahko da kri. Zavrnitev krvodajalca je lahko začasna ali trajna.
Pred dajanjem krvi se morate počutiti zdravi. Nikakor na odvzem ne pridite tešči, užijte nemasten obrok, denimo kruh z marmelado, keks, čaj, sadni sok ali kavo. "Z dajanjem krvi ne sme biti ogroženo zdravje krvodajalca, temveč mora biti zagotovljena njegova varnost. Istočasno mora biti zagotovljena varnost bolnika, ki bo prejel vašo kri ali krvni pripravek, pridobljen iz odvzete krvi," še poudarjajo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta