Vsa Slovenija je navijala zanj. To je izjemen 27-letnik, ki v Jokerju osvojil 20.000 evrov in nas očaral

Denis Živčec Denis Živčec
13.10.2020 06:00

Ni ga bilo gledalca, ki ne bi med napetim kvizom Joker stiskal pesti zanj. In ko je vedel, kje so izumili Skype, se je za Andreja Štermana sprožil več kot zaslužen ognjemet, ki smo ga videli šele drugič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Šterman je nekoč tekmoval tudi v Malih sivih celicah in Milijonarju, a najbolj mu je uspelo v Jokerju. 
Urh Pirc

Drugič je nekdo v slovenski različici priljubljenega kviza Joker na TV Slovenija sprožil ognjemet. In gledalci že dolgo niso tako zelo za nekoga stiskali pesti. Bil je zbran, hladen kot špricar in njegova izjemna razgledanost je na trenutke presenetila celo vsega vajenega voditelja Maria Galuniča. Neskončno simpatičen Andrej Šterman, 27-letni Radenčan, ki ga je "ukradla" Ljubljana. Osvojil je 20.000 evrov. Bruto. "Že od malega sem rad gledal kvize in zdaj sem preprosto želel kviz doživeti še kot tekmovalec. Poleg tega imam tudi zelo rad takšne intelektualne izzive in priložnosti za dokazovanje. Snemanje je bilo zelo prijetna izkušnja, saj je Mario odličen voditelj, s katerim se lahko sproščeno pogovarjaš," nam pove zmagovalec, ki ima za seboj že nekaj kvizovske kilometrine, v pomoč v Jokerju pa mu je bil prijatelj in sodelavec Izidor Sosič, ki je bil tudi njegov mentor pri magistrski nalogi.

Andrej Šterman je tudi vsega vajenega Maria s svojim znanjem vidno navdušil. 
Urh Pirc


"Milijonar je prvi kviz, ki sem ga spremljal po televiziji že v tretjem ali četrtem razredu in takrat sem sklenil, da bom, 'ko bom velik', tudi jaz šel v to oddajo. Skoraj hkrati sem prijavil na avdiciji za Milijonarja in Jokerja. V Milijonarju sem izpadel na 11. vprašanju in osvojil 1200 evrov, takrat je nagradna lestvica bila drugačna kot zdaj, Kot otrok sem pa zmagal eno sezono igre Abeceda v prav tako legendarnih Malih sivih celicah," se spominja. Bil je diamantni maturant. Garač? Perfekcionist? Genij? "Nič od tega. Šolo sem sicer jemal resno in se vedno potrudil, ampak v gimnazijo sem prišel s ciljem, da bom prav dober, ker nisem znal oceniti, kako težka bo. Potem so pa pač ocene bile dobre, ampak nikoli mi ni bilo pomembno imeti vse 5 oziroma 10. Glavno se mi zdi, da se potrudiš po svojih najboljših močeh in da si nimaš česa očitati," skromno odvrne. Že od malega rad bere, veselijo ga tudi jeziki in dolgo je imel v načrtu študij slavistike ali prevajalstva. Danes dela na fakulteti za farmacijo. "Kot mladi raziskovalec si zaposlen praktično samo s temo svojega doktorata, pri meni pa je to tematika s področja farmacevtske kemije. To je veda, ki se ukvarja z odkrivanjem novih zdravil in novih načinov, kako jih sintetizirati. Konkretno so tema mojega doktorata aminoborove kisline, to je zelo zanimiv razred spojin, ki se lahko uporablja v zdravljenju krvnih rakov, pa tudi bakterijskih okužb in še nekaterih drugih bolezni," pojasni.

Urh Pirc


Radenci so vedno nekako z njim. "So zelo lep kraj, ravno prav veliki, da niso ne vas in ne mesto. Včasih so veljali za pravi turistični biser, žal je vmes turizem v kraju bil nekoliko v upadu, se pa domačini zelo trudijo, da bi Radence spet povzdignili v eno najboljših turističnih destinacij v Sloveniji," pravi gurman in ustvarjalec bloga, posvečenega ocenjevanju ljubljanskih restavracij. "Blog foodLJie (www.foodljie.com) ustvarjava skupaj z dekletom. Vedno sva uživala v dobri hrani in se o njej veliko pogovarjala; ko kam potujeva, pa se trudiva prebrati čim več kakovostnih in podrobnih informacij o tem, kje se v določenem kraju dobro jé. In ker Ljubljana takšnega bloga še ni imela, sva pred dvema letoma objavila to spletno stran. Blog je v angleščini, ker načeloma meri na tuje turiste," se razgovori Andrej. 

Odlično jima je šlo. Andrej Šterman in kolega Izidor Sosič.
Urh Pirc


In kakšne restavracije ima prestolnica? "Ljubljana se je v zadnjih nekaj letih kulinarično izjemno razvila, najprej je prišel bum kakovostnih burgerjev, potem kakovostnih kavarn in skoraj hkrati še pic. Vzporedno s tem se je razvijala tudi visoka kuhinja, prišle so tudi dobre restavracije s tujo kulinariko, tako da je izbira danes zelo široka," pravi. Tudi sam prime za kuhalnico. "Doma smo vedno veliko kuhali in veselje do tega se me še vedno drži. Kuham pa rad prav vse jedi, od klasičnega golaža ali paprikaša do sendviča z natrganim račjim mesom, le za sladice sem malo manj pripraven," se nasmehne. 

V pomoč pri kvizu mu je bil prijatelj in sodelavec Izidor Sosič, ki je bil tudi njegov mentor pri magistrski nalogi.
Urh Pirc


Rad potuje. Predlani sta z dekletom bila v ZDA, kjer je ona najprej en mesec delala v bolnišnici, potem pa sta še en mesec potovala. Kako bo porabil denarno nagrado? "Nobenega posebnega zapravljanja nimam v mislih, bom pa lahko bolj mirno načrtoval prihodnost – pri mojih letih je takšen finančni priliv zelo dobrodošel," vzdihne. Je njegova punca od zmage imela kaj? "Bila je izjemno ponosna name, sicer pa je od zmage imela prav toliko kot jaz: šla sva na lep dopust, mogoče v malo boljši hotel, kot bi šla sicer, to pa je bilo zaenkrat to," sklene Andrej Šterman.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta