(VIDEO) Zakopano v snegu iskali uro in pol

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.03.2018 19:07
Dan z reševalci na smučišču Areh: najpogostejše poškodbe so zlomi rok in nog, veliko težav pa povzročajo smučarji, ki ostanejo na progah ali povezavah tudi po zaprtju smučišč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Mavrovič in Samo Žnidaršič poškodovane smučarje do reševalnega vozila pripeljeta tudi z akijem.
Andrej Petelinšek
"Včasih intervencija ni potrebna kar tri dni. Potem pa pride dan kot pred kratkim, ko so se v desetih minutah zgodile tri nesreče na treh mestih. Seveda smo delo opravili uspešno,"
Samo Žnidaršič
"Med dežurstvom je priporočeno, da sta tukaj v bazi vedno vsaj dva od šestih, ki delamo tisti dan. Za vsak primer, če se kaj zgodi. Da lahko pripelje transportno sredstvo, opornice ali da organizira delo. Ostali so na terenu,"

Idealno je, da vsi delajo vse

"Drug drugemu pomagamo pri pripravi prog in morebitnem reševanju,"
"Težnja je, da bi bili vsi reševalci tudi nadzorniki, to zakon omogoča. Idealno je, da vsi delamo vse,"
"Tu na tekmi (rekreativni tekmi, op. p.) imamo poškodovanega. Najboljše, da se pride kar s sankami mimo Iveka in dol, pa boš videl, kje smo."

Pisker prestrm za reševanje z motornimi sanmi

"Odvisno je predvsem od razmer na progi. Pa tudi od tega, kakšno smučarsko znanje imajo ljudje na smučišču."
"Včasih je dovolj, da ponesrečenca samo oskrbimo, včasih je potreben prevoz z akijem, po potrebi tudi z motornimi sanmi."
"Vožnja navzdol ni tako velik problem kot vožnja navzgor, ko gremo s smučarji drug proti drugemu. Vedno skušamo zapreti del smučišča, kjer so sani,"

To zimo manj trkov zaradi prevelike hitrosti

"Poklicali so nas iz centra za obveščanje, da se nekdo ne more izkopati iz snega. Če se sam ne izkoplje, ga bomo tudi mi težko rešili. S takim smučanjem ne ogroža samo sebe in nas, ampak vse na smučišču, saj bomo reševalci v tistem trenutku zapostavljali delo, ki ga moramo opravljati tam. Pomagali seveda bomo, a za tiste, ki so v nevarnosti zunaj proge, je pristojna Gorska reševalna služba, ta za aktiviranje potrebuje nekaj časa, deluje pa na prostovoljni osnovi,"
"S smučkami v iks, nekaj metrov nad nesrečo, nanjo opozorimo tudi druge na smučišču, da se ne bi zgodila nova nesreča ali bi prišlo do naleta. Ponesrečencu se pomaga in o nesreči obvesti pristojne ali prosi mimoidočega, da na spodnji postaji o njej obvesti strojevodjo. Kmalu informacija o nesreči pride do nas in mi poskrbimo za prvo pomoč, transport in pokličemo reševalno vozilo, če je to potrebno."

Ob južnem snegu so smučarji bolj pozorni

Renato Perko
"Največ nesreč je v dobrih razmerah, ko smučarji pretiravajo s hitrostjo. Ob južnem snegu so bolj pozorni,"
"Kričala je, a je nobeden od smučarjev ni slišal. Ljudje se ne zavedajo, da lahko hitro zaidejo v težave. Čeprav smučanje zunaj proge ni prepovedano, je problem takrat, ko prideš na smučišče iz gozda. To je kaznivo in policija to sankcionira,"

Precej zlorab smučarskih vozovnic

"Ljudje še vedno ne vedo, da obstaja videonadzor uporabe vozovnic. Ko jih opozorimo, kršitelji nikoli niso krivi,"
"Nekateri ponesrečenci iz tujine nam želijo delo plačati kar na kraju samem, ker takšna pomoč v tujini ni brezplačna,"
Jernej Mavrovič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta