Večerov izlet: Raziskujmo lepote narodnih parkov Tanzanije in se razvajajmo na čarobnem Zanzibarju

29.08.2023 06:00

Vabimo vas na izjemno popotovanje med Bušmane in Masaje, kjer boste spoznali kulturo prvobitnih prebivalcev in v živo videli najzanimivejše živali našega planeta, nato pa se spočili na enih najlepših peščenih plaž na svetu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kraj Nungwi na Zanzibarju obkrožajo čudovite plaže.
Shutterstock

Vzhodna Afrika je eden najbolj vabljivih delov našega planeta. Nepregledne množice divjih živali se izmenjujejo z bogato kulturo prvobitnih plemen, nad vsem pa se dviga snežena kapa mogočnega Kilimandžara. Tukaj si obiskovalec reče: "To je Afrika!" Tanzanija privlači s svojimi prostranimi narodnimi parki, ki zavzemajo več kot četrtino njenega ozemlja. Možnosti za opazovanje divjih živali so tukaj naravnost izjemne! Slike se menjajo pred očmi popotnikov kot v najbolj nepredstavljivi dokumentarni oddaji. Levi, sloni, nosorogi, zebre, gazele, antilope, črede bivolov … Za posladek na koncu pa Zanzibar, vedno z ravno pravim dotikom eksotike in mnogo skrivnostmi za prenekaterim ovinkom. Vstop v drug svet razkrije še eno poglavje tako afriške kot svetovne zgodovine in seveda ponudi tudi tisti prisluženi približek raja s tropskimi plažami in pravim počitniškim vzdušjem!

REZERVIRAJTE TUKAJ

1. dan, 26. 11.: LJUBLJANA–KILIMANJARO–ARUSHA

Polet je predviden z ljubljanskega letališča in preko vmesnega letališča proti letališču Kilimanjaro, kjer pristanemo naslednje jutro.

Tarangire National Park, Arusha/Tanzania - 17 December 2017Elephant crossing road in front of safari jeep with tourists
Shutterstock

2. dan, 27. 11.: KILIMANJARO–ARUSHA–NP MANYARA–KARATU

V zgodnjih jutranjih urah pristanek na letališču. Prevoz do hotela, zajtrk in osvežitev. Zdaj je čas za tisto, po čemer Tanzanija slovi. Čakajo nas dnevi pravega safarija v najlepših izmed mnogih narodnih parkov Tanzanije. Vožnja nam odstira skrivnostno divjo pokrajino. Postanemo v poljedelski vasici Mto Wa Mbu, kjer obiščemo tržnico. V tanzanijskih parkih živi preko štiri milijone divjih živali in povsem vsakdanji je dogodek, da se znajdemo sredi črede slonov, bivolov, zeber, gnujev, žiraf … Vstopimo v narodni park Manyara z neokrnjeno naravo, vodnimi gozdovi, največjim številom pavijanov in z več kot 400 vrstami ptic in metuljev. Opazovali bomo rob tektonskega jarka in na tisoče flamingov in drugih vodnih ptic, ki žive na obrobju slanega jezera. Kosilo na poti. Proti večeru prispemo v lodge in si privoščimo večerjo. Nočitev.

3. dan, 28. 11.: KARATU–izlet v NGORONGORO (UNESCO)–KARATU

Vstanemo še pred sončnim vzhodom in použijemo zgodnji zajtrk, nato pa se odpravimo na celodnevni izlet proti kraterju Ngorongoro, ki je svetovno znana kaldera. Spustimo se v njegov objem, navdušijo pa nas lokacija, mnogo slikovitih razgledov in velika koncentracija živali, kajti tu živi preko 120 vrst sesalcev. Edinstveno okolje ponuja samosvojo izkušnjo in pomeni enega izmed vrhuncev potovanja! V kraterju so našle prostor mnoge živali: gnuji, zebre, bivoli, elandi, nilski konji, levi, gepardi, flamingi, šakali, nosorogi, antilope, številne vrste ptic … Krater pa svojim prebivalcem ponuja dovolj pašnikov in vode preko celega leta, da lahko tukaj preživijo. Cel dan smo v kraterju in raziskujemo njegovo območje. Kosilo imamo kar tam, v tem neverjetnem okolju. Pozno popoldne se vrnemo v naš lodge, polni novih doživetij … Večerja in nočitev.

Pogled na krater Ngorongoro
Shutterstock

4. dan, 29. 11.: KARATU–izlet proti jezeru EYASI (plemena)

Zajtrk. Ponovno vstanemo zgodaj in se odpeljemo po suhi grmičasti pokrajini do jezera Eyasi. Plitvo natrijevo jezero Eyasi neprestano izhlapeva, zato včasih popolnoma izgine. Ko je nivo vode v jezeru dovolj visok, se tukaj zadržujejo najlepše vrste ptic, med katerimi sta tudi dve vrsti flamingov. Vsako leto v jatah priletijo do jezera, saj so tukaj njihova jajca in mladiči varni pred plenilci. Včasih pa jezero poplavi in takrat lahko tukaj vidimo tudi povodne konje. Tukaj bomo spoznali lokalna plemena, ki se ukvarjajo s poljedelstvom, živinorejo in predelavo mesa. Odpeljali se bomo v vas, kjer nam bo pleme Hadzabe pokazalo lovske veščine. Hadzabe je edino pleme, ki še vedno sledi tradiciji lova in nabiralništva, kot so počeli predniki v prvih človeških skupnostih. Lov je tukaj prepovedan, a ker se pleme preživlja izključno z lovom in nabiralništvom, so edini, ki imajo pravico do njega. Morda se jim pri lovu tudi pridružimo? Obiskali bomo tudi skupnost Datoga, ki je še vedno pretežno poljedelsko usmerjena, ukvarjajo se predvsem z rejo živine. Na poti bomo okusili lokalno kosilo. Če bo čas dopuščal, bomo na poti z jezera Eyasi obiskali še sirotišnico. Večerja in nočitev v lodgeu.

Ženske iz plemena Hadzabe
Shutterstock

5. dan, 30. 11.: KARATU–TARANGIRE–ARUSHA

Zajtrk. Odpeljali se bomo proti narodnemu parku Tarangire. Park je najlepše zrcalo divjine, v njem živi nedvomno najštevilnejša populacija slonov v Afriki z neverjetno veliki čredami. V parku je ogromno eksotičnih ptic, antilop, levov, leopardov, žiraf, bivolov in pitonov. Najpomembnejša značilnost tega parka pa je seveda reka Tarangire. Ob rečnih bregovih in tudi drugod po parku rastejo afriški kruhovci ali baobabi, ki so med največjimi drevesi na svetu. Kosilo v parku. Večerja in nočitev v hotelu v Arushi.

6. dan, 1. 12.: ARUSHA–MASAJSKA VASICA

Zajtrk. Danes se ponuja priložnost stika z Masaji. Izkusimo masajsko tradicijo, sprehodimo se po njihovi tržnici, poučimo o rastlinah in masajski medicini, pokusimo nekaj afriških jedi, ob sončnem zahodu pa pozorno spremljamo njihove gibe ob tradicionalnem plesu. Namestimo se v prijetnih, udobnih in avtentičnih masajskih kočah – bomah.

Masaji v tradicionalnih oblačilih
Shutterstock

7. dan, 2. 12.: MASAJSKA VASICA–ARUSHA–polet na ZANZIBAR–STONE TOWN (UNESCO)

Zajtrk. Zjutraj se odpravimo proti Arushi, od koder poletimo v obmorski raj – na Zanzibar! Po pristanku nas čaka prevoz do hotela. Sprehod po kamnitem mestu Stone Town. Začutimo skrivnosten pridih arabskega sveta, kajti mesto je bilo skoraj 200 let prestolnica Omanskega sultanata. Vplivi tega časa so pustili mestu neizbrisen pečat. Ozke ulice, številne mošeje, tržnice, pristanišče, trdnjava … Drug svet, v katerem imamo občutek, da smo nekje na Bližnjem vzhodu, ne v Afriki. Seveda so se primešali tudi afriški vplivi in nastala je nenavadna mešanica, ki zapelje v svoj vrtinec dogajanja. Vrnitev v hotel in nočitev.

8. dan, 3. 12.: STONE TOWN–NUNGWI

Zajtrk. Dopoldan lahko izkoristimo za raziskovanje mesta ali se odpravimo na izlet na zaporniški otok, ki slovi po želvah velikankah (doplačilo). Proti poldnevu se odpeljemo proti severu otoka. Zanzibar je že dolgo znan kot otok začimb, na veliko so jih začeli pridelovati omanski sultani v 17. stoletju. Še vedno je otok poln teh začimbnih plantaž, ki jih opazujemo na poti. Nageljnove žbice, cimet, muškatni orešček, poper, žafran … Vse to in še več zelo dobro uspeva v značilnem tropskem podnebju Zanzibarja. Na poti spoznamo tudi del temnejše plati afriške zgodovine. Otok je bil namreč nekoč središče trgovine s sužnji … Zvečer prispemo do vasice na severu, našega pravega malega raja. Si zdaj morda že prepevate tisto znano pesmico o Zanzibarju? Naj samo namignemo: "… palme, banane in kokos, otok cvetoč …" Res je tako, morda še lepše. Zdaj se začne tisti pravi tropski užitek, počitnice so tu! Nočitev v hotelu ob morju.

9., 10. in 11. dan, 4.-6. 12.: NUNGWI – prosto za počitnice

Prosti dnevi za uživanje na rajskih plažah Zanzibarja. Vse dni vključen zajtrk v hotelu. Prosti čas lahko izkoristimo za počitnikovanje, lahko pa uživamo tudi v številnih drugih aktivnostih. Možnosti je veliko – od izletov z ladjico za opazovanje delfinov do snorkljanja, potapljanja, vožnje s tradicionalnim lesenim čolnom … Ali zgolj uživanje počitniškega vzdušja v kraju Nungwi.

12. dan, 7. 12.: ZANZIBAR–LJUBLJANA

Zgodaj zjutraj vožnja na letališče in polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani.

Dovoljujemo možnost, da se dnevi ali posamezne aktivnosti v programu zamenjajo, vsebinsko pa ostane program nespremenjen. Če se spremeni vozni red notranjih letov, je mogoče, da na Zanzibar poletimo dan prej ali dan kasneje. Iz države je strogo prepovedano odnašati živali, rastline, semena, minerale, arheološke najdbe, korale, izdelke iz nosorogovih ali slonjih rogov. V Tanzaniji so se odločili prepovedati plastične vrečke. Iz prepovedi je izvzeta plastika v medicinske namene ter za kmetijstvo in gradbeno industrijo.

Cena potovanja: 2995 EUR

Obvezna doplačila

Doplačilo za skupino v velikosti 15-19 oseb: 100 EUR

Doplačilo za enoposteljno sobo (velja za vse nastanitve razen pri Masajih, kjer so v sobi 2-4 sopotniki skupaj): 270 EUR

Cena (pri najmanj 20 udeležencih) vključuje: letalski prevoz, letališke in varnostne pristojbine (306 EUR), notranji let Arusha-Zanzibar, nočitve, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, prevoz z džipi na safariju po Tanzaniji, obisk plemen Masaji in Hadzabe, stroške taborjenja (oprema, polni penzion, voda), vstopnine po programu, slovensko vodenje in lokalne vodnike, stroške organizacije in priprave potovanja.

Vizum: Vizum za Tanzanijo dobimo na mejnem prehodu. Potrebujemo najmanj še šest mesecev veljaven potni list. Plačilo se izvede v gotovini, v ameriških dolarjih (50 USD).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.