Upi, legende in ves jazz vmes

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
21.05.2018 11:03

23. Jazz festival v Cerknem: slogovno, generacijsko in geografsko raznolika ponudba z opaznim deležem domačih glasbenikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Chicago/London Underground

Jazz festival v Cerknem je po 22 letih dodobra utečen, a ga vsakič znova dopolnijo in popestrijo. Letos je potekal od četrtka, 17., do sobote, 19. maja s spremljevalnimi dogodki po kraju in okolici ter osrednjimi koncerti pod šotorom na trgu sredi kraja.

Smiselna šele celota

Uvodni večer je praviloma nekoliko manj obiskan - prišleki se imajo navado usuti šele v petek in soboto. A že z izpustitvijo otvoritve so mnogo zamudili. Avdiofilom, nostalgikom, hipsterjem in še komu ni treba razlagati, kaj pomeni 33 1/3. Toliko obratov na minuto je standard analognih vinilnih LP plošč, ki so prevladovale pred digitalizacijo skoraj vsega. Ali se vračajo ali preprosto vztrajajo, za avstrijski ansambel tega imena ni vprašanje. Kot fluiden kolektiv ustvarja že 22 let, trenutno ga vodi edini preostali ustanovitelj Christof Kurzmann (saksofoni, vokal).

Orchester 33 1/3
Darinko Kores Jacks
Bolnica Franja
Bolnica Franja
Franz Kafka Ensamble
Darinko Kores Jacks

Mineštra par excellence

Tolkalec Zlatko Kaučič, ki letos slavi 40-letnico jazzovskega ustvarjanja, s festivalom v Cerknem pa sodeluje že od začetka, je igral že z mnogimi velikani sodobne glasbe. Med njimi so tudi britanski pihalec Evan Parker, francoska kontrabasistka Joëlle Léandre in španski pianist Agusti Fernández. A njihov kvartet je za uvod drugega večera skupaj zaigral prvič. Niso se kaj dosti obremenjevali z obsežnimi predpripravami, ampak so se prepustili spontani interakciji in čistemu veselju ob skupnem improviziranju.

Zlatko Kaučič kvartet
Satoko Fujii
Satoko Fuji
Kaze
Chicago/London Underground & Evan Parker

Vrhunska zafrkancija

Začetek zaključnega večera je spet pripadel mednarodni zasedbi slovenskega glasbenika. Saksofonist Igor Lumpert je v ZDA ustanovil kvartet Innertextures. Igrajo živahno veder, ritmično razgiban jazz, ki se skozi prizmo inovativnih pristopov še najbolj spogleduje z bogato tradicijo bebopa.

Igor Lumpert Innertextures
Igor Lumpert Innertextures
ICP Orchestra
Icp Orchestra
Roots Magic
Roots Magic
Otrošške delavnice
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta