Toyotin prvi električni baterijski avtomobil znova na trgu, hkrati so Japonci povili corrolo v cross izvedbi

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.10.2022 05:00

Corolla cross je že četrta izvedenka avtomobila, ki velja za najbolje prodajano vozilo vseh časov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Potem ko je japonski koncern Toyota zaradi suma napake pri vijačenju koles začasno ustavil prodajo svojega prvega serijskega električnega avtomobila bZ4X, so iz vodstva tovarne sporočili, da so napako odpravili in vnovič zagnali proizvodnjo. Napaka se je lahko pojavila ob močnem zaviranju, ki bi lahko povzročilo razrahljanje enega izmed vijakov kolesa. Vodstvo tovarne je sporočilo, da bo svoje razpoložljive kapacitete namenilo nadomeščanju izpada proizvodnje modela, katerega prodajo so prekinili junija. Športni terenec bZ4X je Toyotin odgovor na podobne električne modele konkurenčnih znamk, kot sta Volkswagnov ID.4 in Teslin model Y. Tovarna je še sporočila, da so med prekinitvijo odkrili še eno potencialno napako pri delovanju sistema zračnih blazin, kar pa so tudi odpravili.

Konec tega meseca bo slovenskim kupcem na voljo tudi corolla v cross izvedbi, kar pomeni, da bodo ponujali štiri karoserijske izvedenke (kombilimuzina, limuzina in karavan). Corolla cross je tudi prva toyota, ki jo poganja hibridni sistem pete generacije. Pri nas bo za začetek na voljo z 2,0-litrskim bencinskim motorjem, ki bo zmogel 145 kW/197 KM, s štirikolesnim pogonom AWD ali zgolj pogonom na prednji kolesni par, mogoče bo izbirati med petimi paketi opreme. V dolžino se avto potegne do 446 centimetrov, medosne razdalje je za 264 centimetrov, kar pomeni, da je po tej strani med RAV4 in C-HR. V najcenejši izvedbi je oziroma bo avto na voljo za 32.900 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta