Razgrajaški BMW XM v počastitev jubileja

Janez Kovačič Janez Kovačič
08.10.2022 05:00

Ob 50-letnici bavarskega BMW M GmbH, tistega dela te tovarne, ki se ukvarja z izdelavo izjemno zmogljivih avtomobilov te nemške hiše z oznako M, predstavljajo priključni hibridi z oznako XM.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BMW

Ob 50-letnici bavarskega BMW M GmbH, tistega dela te tovarne, ki se ukvarja z izdelavo izjemno zmogljivih avtomobilov te nemške hiše z oznako M (zato pravijo, da je to najmočnejša črka na svetu), predstavljajo priključni hibridi z oznako XM. Gre za kombinacijo 4,4-litrskega bencinskega motorja V8, ki sam zmore 360 kW/489 KM in dveh elektromotorjev z močjo 145 kW/197 KM. Sistemske moči je tako za nič manj kot 480 kW/653 KM, kar po tovarniških podatkih zadošča za 4,3 sekunde do 100 km/h, kombinirana poraba goriva po WLTP naj bi bila okoli 1,6 litra, kombinirana poraba elektrike pa okoli 30 kWh/100 km.

Kot pravijo, gre v tem primeru za ekskluzivno kombinacijo, ki nagovarja nove ciljne skupine kupcev. Izdelava naj bi stekla decembra v ameriškem Spartanburgu v zvezni državi Južni Karolini.

Jeseni prihodnje leto pa naj bi na trge pripeljala posebna izvedenka z oznako Label Red. To bo najzmogljivejši M s homologacijo za vožnjo v javnem prometu v zgodovini te tovarne. Priključni hibrid bo ponujal kar 550 kW/748 KM skupne (sistemske) moči in okoli 1000 Nm navora! Cene še niso znane, napovedujejo pa, da bo osnovna izvedenka na voljo za okoli 160 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta