Toplotni udar pri psu

Kaja Komar
23.04.2024 00:00

Toplotni udar je življenje ogrožajoče stanje zaradi prevelikega dviga telesne temperature. Pride lahko do šoka, večorganske odpovedi in celo smrti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Psi so precej bolj občutljivi za vročino kot ljudje, saj v koži nimajo žlez znojnic, le nekaj na spodnji strani šapic. Telesno temperaturo uravnavajo predvsem z oddajanjem toplote s sopenjem. Pri tem vdihnejo hladnejši in suh zrak skozi smrček ter izdihnejo topel in vlažen zrak skozi gobček. Že pri zunanji temperaturi od 22 do 25 stopinj Celzija niso več enako aktivni, iščejo prostor za počitek v senci ali na hladnih tleh.

Še posebno občutljive so brahicefalične pasme, ki imajo zaradi anatomije oteženo dihanje in moteno sposobnost ohlajanja telesa.

Do toplotnega udara lahko pride zaradi daljše in/ali intenzivne telesne aktivnosti pri visokih temperaturah zraka, najpogostejši vzrok pa je kljub vsakoletnemu opozarjanju še vedno puščanje živali v zaprtem vozilu, kjer temperatura poleti narašča veliko hitreje, v petih minutah za štiri stopinje Celzija, po eni uri pa za več kot 25 stopinj Celzija!

Prvi znaki pregrevanja:

- nenehno močno sopenje,

- povečano slinjenje,

- pretirana žeja,

- notranja stran uhljev je vroča in pordela,

- vrat je pogosto iztegnjen, jezik visi daleč iz gobca,

- nemir, živčnost ali celo panika.

Znaki toplotnega udara:

- hitrejše in plitvejše dihanje,

- hitro bitje srca in aritmije,

- močna pordelost sluznic in jezika,

- apatičnost,

- nekoordinirano gibanje, motnje ravnotežja,

- bruhanje in (krvava) driska,

- dvig telesne temperature nad 41 stopinj Celzija,

- če pride do šoka, se pojavijo še krči in izguba zavesti.

Prva pomoč

S prvo pomočjo lahko dobro znižate telesno temperaturo in stabilizirate krvni obtok. Psa prestavite v hladen, senčen prostor. Začnite ga ohlajati s hladno ali mlačno vodo (ne ledeno mrzlo) pri šapicah in tačkah, nato počasi nadaljujete prek trupa do vratu in zatilja. Uporabite lahko tekočo vodo ali mrzle mokre brisače, ki jih sproti hladite z vodo, saj se bodo hitro segrele. Hladite ga od 30 do 60 minut, pazite pa, da temperatura ne pade pod normalno ‒ pri psu je to od 38 do 39 stopinj Celzija.

Če je pes nezavesten, ga položite v bočni položaj, glavo mu iztegnite naprej in mu potegnite jezik iz gobca, da sprostite dihalne poti. Takoj ga v ohlajenem avtomobilu odpeljite k veterinarju in med potjo s hladnimi brisačami poskusite ohladiti.

Če je pes pri zavesti in lahko pije, mu ponudite hladno vodo. A tudi če vam ga je uspelo ohladiti in se dobro počuti, ga morate odpeljati k veterinarju, da ta preveri krvno sliko in ali je morda prišlo do poškodbe notranjih organov.

Bliža se poletje, na kaj morajo biti lastniki pozorni, če si želijo skupne fizične aktivnosti s svojim štirinožcem? Vročina, voda, vroč asfalt … 

Če imate čas samo zvečer, naj se najprej vsaj malo ohladi. Če ste v bližini vode, je najbolje, da se pes skopa in ohladi. V najhujši vročini lahko uporabljate tudi hladilne plaščke, sicer pa je bolje, da greste takrat na zelo kratek sprehod, manj kot 15 minut, le toliko, da pes opravi potrebo. Izogibajte pa se aktivnosti v najbolj vročem delu dneva. Psa tudi ne puščajte v prostorih, kjer bi lahko hitro močno narasla temperatura, recimo v avtomobilu. Če želite biti med poletjem s psom športno aktivni, začnite že spomladi, da bo imel kondicijo. Vsekakor pa pazite na vroč asfalt, ki za pasje blazinice pomeni smrt. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.