Svet generacij 1899 in 1999

Mednarodni orkester Ljubljana z Orkestrom Sarajevske filharmonije bo 13. julija nastopil v Gallusovi dvorani ob 100. obletnici konca prve svetovne vojne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živa Ploj Peršuh: "Moje osebno vprašanje ob tem projektu je: kdo pošlje otroka v vojno? Kdo to zmore?"
Blaz Ferlic

Mednarodni orkester Ljubljana (MOL) in Orkester Sarajevske filharmonije bosta letos nastopila na 66. Ljubljana festivalu s posebnim programom, posvečenim praznovanju 100. obletnice konca prve svetovne vojne. Koncertni dogodek bo v petek, 13. julija, na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Z umetniškim dogodkom bodo spomnili na številne mlade, ki so, kot je povedala Živa Ploj Peršuh, umetniška vodja in dirigentka Mednarodnega orkestra Ljubljana, "tkali vojni mozaik, ki še zdaleč ni pozabljen". Avtor koncepta koncertnega dogodka je Haris Pašović, bosenski gledališki in filmski režiser. Besedilo je prispeval furlanski pisatelj Angelo Floramo.

V sodelovanju z Mitttelfestom in milenijci

Generacija mladih, rojenih leta 1899, je utrpela ogromne izgube, nepredstavljive. Več kot 600.000 Italijanov je padlo na fronti v prvi svetovni vojni, milijon je bilo ranjenih. Avstro-Ogrska je zahtevala 1917. še več vojakov. Edina opcija je bil vpoklic mladih, ki so dopolnili tedaj 18 let. Italijanska armada je urila dečke in kar 300.000 jih je prispevalo k italijanski zmagi na italijanski fronti leta 1918. Skupno je na italijanski fronti padlo več kot milijon mladih Avstrijcev, Italijanov in Slovencev.
"Obenem je ponavljanje istih družbenopolitičnih situacij od ene generacije do druge grozljivo. Zavezuje nas, da se ponovno soočimo z uspehi in napakami preteklih bojev in se ne nehamo spraševati, kaj od tega je dalo pozitiven izid za generacijo, rojeno leta 1999," predstavi dirigentka koncert in hkrati umetniški dogodek, ki je tesno povezan s festivalom Mittelfest.

Plemenito sporočilo

"Plemenito in svetlo sporočilo našega projekta na mesto prihodnosti postavlja mlade ljudi in njihove potenciale. Najpomembnejši vodili tega umetniškega dogodka sta Nikoli ne smemo dovoliti vojn! ter Mladi ljudje, njihovi potenciali, talenti in kreativnost pa tudi njihov obči prispevek k družbi so neprecenljivi. To je največji zaklad Evrope. Obveznost Evrope in hkrati posameznih držav je ustvariti pogoje za zdrav razvoj mlade generacije, ki je zagovornica miru, bratstva med narodi in enakosti v svetu brez diskriminacije in preprek," pravi Ploj Peršuhova.
Tudi zato projekt povezuje dva močna evropska festivala: Ljubljana festival in Mittelfest iz Čedada. Oba vidita mlade, rojene na prelomu tisočletja, kot generacijo, ki bo nosilka prihodnosti v Evropski uniji. Oba se zato ukvarjata z mladimi umetniki, jim omogočata izobraževanje in prostor za izražanje.

Italijanska pianistka Viviana Lasaracina bo solistka na koncertu MOL 13. julija v Gallusovi dvorani.
Mol

Odzven časa

Osrednji del umetniškega dogodka bo simfonični koncert z izbranimi skladbami skladateljev Slavka Osterca, Alfreda Caselle, Mauricea Ravela, Luciana Beria in Petra Eötvösa. Vsaka po svoje je ilustrativni odzven časa pred prvo svetovno vojno in po njej oziroma so to sodobna dela z vero v prihodnost. Sodobni madžarski skladatelj Petra Eötvös je svojo skladbo naslovil Žrtvam brez imena.
Program je malo vezan na čas, malo pa na skladatelje, ki so vojne ali posledice, denimo begunske travme, doživeli sami. Eötvöseva skladba je nastala lani po naročilu Državne akademije Svete Cecilije v Rimu in je bila premierno izvedena z njihovim orkestrom, pod vodstvom Antonia Pappana, dolgoletnega glasbenega direktorja slovite Royal Opera House v Londonu. Državna akademija iz Rima je tudi partnerica MOL v evropskem projektu Music Up Close Network. Vsi partnerji v tem projektu prispevajo tudi mlade glasbenike v sodelovanje ljubljanskega orkestra.
Solistka na koncertu v petek bo mlada italijanska pianistka Viviana Lasaracina. Glasbeno vodstvo bo v rokah Žive Ploj Peršuh. Glasbeniki MOL prihajajo iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Italije, s Kosova, iz Turčije, Koreje in Argentine. Vsi skupaj - letos jih bo 99 - prihajajo iz več kot 20 držav. Partnerji projekta so Državna akademija Svete Cecilije iz Rima, Nizozemski nacionalni orkester iz Amsterdama, Nacionalni orkester iz Lilla, Nacionalni orkester Katalonije in Barcelone, Sarajevska filharmonija, Simfonični orkester in glasbeni center Črne gore ter Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji. Dogodek je nastal tudi v produkciji Evropskega kariernega centra za umetnike Triple Bridge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta