Štiristo petdeset tisoč prodanih avtomobilov v treh desetletjih

Peter Pirkovič
23.06.2023 06:00

Največji avtomobilski trgovec v Sloveniji praznuje zavidljiv mejnik obstoja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danilo Ferjančič, prvi mož družbe, pravi, da so največji izzivi šele pred vrati.
Peter Pirkovič

Leta 1993 je bila v Sloveniji ustanovljena družba Porsche Slovenija, ki je imela v začetku delovanja le sedem zaposlenih. Danes kolektiv šteje nekaj več kot 110 zaposlenih, a če k temu prištejemo še lastniško povezane družbe Porsche Finance Group in Porsche Interauto ter vsa druga partnerska podjetja, celoten sistem zaposluje več kot dva tisoč ljudi.

Pregled prodajnih številk za vseh 30 let obstoja pokaže, da so v treh desetletjih prodali kar 448.652 novih avtomobilov. Če od skupne številke odštejemo 37.170 lahkih gospodarskih vozil, so med osebnimi avtomobili kraljevali volkswagni. Teh je bilo kar 226 tisoč, največji vtis je med kupci pustil legendarni golf. Zanj se je od leta 1995 odločilo kar 73.643 kupcev. Na lestvici desetih najbolje prodajanih avtomobilov pa se znajdejo še volkswagen polo (61.211 vozil), škoda octavia (31.495), volkswagen passat (26.334), škoda fabia (20.374), seat ibiza (16.622), audi A4 (14.345), volkswagen t​iguan (13.108) in volkswagen ​touran (11.366) ter že več let upokojena Seatova cordoba (10.894).

Porsche Slovenija te dni praznuje 30 let. 
Peter Pirkovič

Danes je trend prodaje povsem drugačen. Enoprostorcev tako rekoč ni več ponudbi, izginjajo tudi limuzine, večina kupcev pa se obrača za tako imenovanimi križanci. Volkswagen tiguan je daleč najbolj priljubljen model. In dobro leto po njegovi prvi premieri, leta 2008, so pri podjetju Porsche Slovenija prvič zavzeli položaj vodilnega trgovca v Sloveniji. Šest let kasneje so uspešno poslovno pot nadgradili še s tem, da je Volkswagen postal najbolj priljubljena avtomobilska znamka med kupci v naši državi.

Danilo Ferjančič, ki je že vrsto let prvi mož družbe, pravi, da so se po stresnem testu afere z dizelskimi motorji stvari v avtomobilskem poslu močno spremenile. Zagotovo med največje izzive pripisujejo prehod na elektromobilnost. Opaznega preboja prodaje električnih avtomobilov še ni bilo, a po projekcijah Volkswagna se bo to zgodilo med letoma 2028 in 2030.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta