Prihodnji teden bo zima, poletne gume so v tem letnem času neprimerne

Janez Kovačič Janez Kovačič
11.11.2022 05:00

Slovenski zakon o pravilih cestnega prometa že dolgo od 15. novembra do 15. marca zapoveduje obvezno zimsko opremo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po slovenskem zakonu štejejo kot zimska oprema zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih ali pa poletne pnevmatike in ustrezne snežne verige.
Epa

Če sodimo po vremenu, potem je zima skoraj bolj oddaljena kot poletje. Toda po slovenskem zakonu o pravilih cestnega prometa se zima na slovenskih cestah začne prihodnji teden oziroma 15. novembra in konča 15. marca. V tem času oziroma v zimskih razmerah (ko se sneg oprijema vozišča) morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah opremljena z ustrezno zimsko opremo. In čeprav se od lani ni po tej strani nič spremenilo, na kratko zapišimo, kaj zahteva zakon.

Zima je lahko (tudi) romantična, toda ko je snega preveč, se konča tudi ta.
Epa

Takole gre: pri motornih vozilih, katerih največja dovoljena teža ne presega 3500 kilogramov, štejejo kot zimska oprema zimske pnevmatike na vseh kolesih. Za zimsko opremo pri teh vozilih štejejo tudi poletne pnevmatike na vseh kolesih in v prtljažniku ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali pa verigam enakovredni pripomočki. Kanali zimskih pnevmatik morajo biti globoki najmanj tri milimetre. Če so globoki manj, so to po zakonu poletne pnevmatike, zato je smiselno pri vulkanizerju preveriti globino. In kako so označene zimske pnevmatike – da bo vse jasno in prav? Na boku pnevmatike mora biti oznaka M+S ali M.S ali M&S. Že dolgo je znano, da zakon omogoča različne možnosti, pri čemer je dobro poznati razlike med poletnimi in zimskimi pnevmatikami.

Ker zime že nekaj let niso več takšne, kot so nekdaj bile, je prav to zelo aktualno. Dejstvo je, so zimske pnevmatike mnogo bolj primerne šele tedaj, ko se temperatura spusti pod sedem stopinj Celzija. Tedaj so zimske pnevmatike veliko bolj učinkovite – na suhi in mokri cesti. Letne postanejo pri prej omenjeni temperaturi pretrde, zato je njihov oprijem bistveno slabši, še posebno na mokrem cestišču. Seveda pa ob tem ne moremo zamolčati precej znanega in tudi potrjenega dejstva: pri hitrosti 100 km/h je zavorna pot z zimsko pnevmatiko daljša za petino oziroma sedem metrov od zavorne poti pri zaviranju s poletno pnevmatiko – če je zunaj več kot sedem stopinj Celzija!

Toda ko so temperature nižje, v našem primeru pod sedem stopinj Celzija, se bolje obnesejo zimske pnevmatike. Še toliko bolj to velja, ko je na cestah sneg. Poletne pnevmatike namreč ob vsem drugem nimajo ustreznega profila, ki bi omogočil zadosten oprijem. V tem primeru tisto o prej zapisani daljši zavorni poti z zimskimi pnevmatikami ne drži, kajti zavorna pot z letno pnevmatiko je lahko tudi do dvakrat daljša! Kot je znano, se pojavijo tudi težave med krmiljenjem v ovinek, saj v tem primeru letne pnevmatike skoraj odpovedo. Lahko bi torej rekli ali vsaj svetovali naslednje: tisti, ki morajo na pot vedno in ob vsakem vremenu, naj si le omislijo ustrezne zimske pnevmatike, gotovo ne bo odveč, če bodo imeli s seboj tudi verige za pogonska kolesa, pa morda še kaj. Za vse druge pa obstaja možnost izbire, pri čemer je dobro vedeti, da so obrabljene poletne pnevmatike problematične tudi tedaj, ko je zunaj več kot sedem stopinj Celzija, kaj šele v mrazu in snegu. In tudi verige, ki so v tem primeru sestavni del zimske opreme, morajo biti takšnih dimenzij, da jih je mogoče namestiti – kar pa ni tako enostavno, kot se morda zdi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta