Prihod mladička v naš dom - kako se izogniti, da nas čez nekaj časa ne bo bolela denarnica?

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
11.04.2024 07:48

Kdo se ne razneži ob pogledu na pasjega mladička? Prihod mladička v naš dom je nekaj najlepšega, sploh če novega člana pričakujejo tudi otroci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tea Nagode – Fluffy Pixels

A pasji mladiček s seboj prinese tudi cel kup skrbi, obveznosti in predvsem veliko odgovornost, ki se je marsikdo danes ne zaveda. V tem članku se bom namenoma osredotočila na finančne posledice napak pri vzgoji mladička, saj prav te pri nekje dveh tretjinah ljudi najbolj bolijo.

Glede na to, da smo Slovenci precej znani po kakovosti voznega parka in glede na to, da se pred nakupom avtomobila (vsaj naj bi se) izredno dobro informiramo o vsem, bi človek nekaj podobnega pričakoval tudi pri nakupu novega družinskega člana za naslednjih 10-15 let. Če sodim po vsakoletnih prizorih na obljudenih slovenskih turističnih hribovitih točkah, po raznih objavah na socialnih omrežjih in pogovorih z različnimi strankami, je na žalost vse prej kot to.

Koliko gibanja na dan potrebuje mladiček?

Psi rastejo do nekje 12 oz. celo 24 mesecev (odvisno od pasme – npr. manjši psi odrastejo prej, večji kasneje), kar pomeni, da je treba biti previden pri gibanju oz. obremenitvi mladička. Ljudje vse preveč pozabijo, da je nekaj mesečni pasji mladiček še pravzaprav dojenček in ga vzamejo na celodnevne pohode, dolge ure trajajoče sprehode, dovolijo mu skakanje iz kavča ali avtomobila in niso previdni pri uporabi stopnic.

Poleg tega, da se lahko mladiček resno poškoduje, lahko to privede do zgodnjega začetka artritisa in displazije kolkov ali komolcev. V vsakem primeru bo zaradi naše lahkomiselnosti potreben obisk veterinarja, ki običajno ni poceni. Če bomo imeli opravka z displazijo kolkov ali komolcev, pa se operacije začnejo pri nekje 400-1000 € na nogo, odvisno od tega, kako hitro se težava odkrije.

Težko je generalno določiti, koliko gibanja naj mladiček ima na dan, saj se psi med seboj razlikujejo. Generalno pa velja pravilo, da število tednov starosti ustreza številu minut sprehoda dvakrat na dan. Torej 8-tedenski mladič potrebuje 8 minut sprehoda 2x na dan; 12-tedenski mladič pa nekje 12 minut 2x na dan. Slednje služi kot priporočilo in za neko zdravo usmeritev.

Izbira pravilne opreme in igrač

Tea Nagode – Fluffy Pixels

Kot rečeno, se pasji mladič razvija precej dolgo, zato je pravilna uporaba opreme toliko bolj pomembna. Novopečeni lastniki se hitro soočijo z vlečenjem mladička na povodcu in, ker so nekje slišali, da je ovratnica zelo škodljiva (v določenih primerih res ni v redu), svojemu novemu članu brez pomisleka kupijo oprsnico. Žal je danes primernih oprsnic za mladička zgolj nekje dobra tretjina na trgu (oprsnice tipa Y in H). Ostali tipi oprsnic razvoju mladička prej škodijo, saj ovirajo njegovo naravno gibanje in lahko drugače negativno vplivajo na njegovo počutje. Napačna uporaba oprsnice lahko ponovno privede do razvoja degenerativnih težav.

Vse ostalo so zgolj boleče oz. manj boleče bližnjice za našega kužka.

Tea Nagode – Fluffy Pixels

Podobno je z izbiro igrač. Na trgu je dandanes izredno pestra ponudba, vendar je nekje polovica igrač za mladička celo nevarna za uporabo. Vsebujejo namreč manjše kose, ali pa so igrače narejene tako, da se hitro utrgajo in pes lahko dele igrače zaužije, zaradi česar lahko pride do zaprtja (ali še hujše poškodbe prebavnega trakta psa) in posledično ponovno do obiska veterinarja.

Običajno so zmagovalne igrače tiste, s katerimi se lahko s kužkom igrate borbeno igro in jih slednji vleče. Glede na to, da ima mladiček še relativno nežen ugriz in ne tako močne zobke, se priporoča uporaba mehkejših igrač, kot je denimo ročno pletena cufa iz flisa. Slednjo običajno praktično vsi mladički obožujejo, saj je na ugriz prijetna, ne vsebuje trdih kosov, s psom pa skozi igro gradite in krepite odnos.

Za zamislek na konec…

Izbira in nakup psa je odgovornost in ne modna muha, kot slednjo vse prevečkrat vidimo pri današnjih vplivnežih. Psi v povprečju živijo od nekje 6-7 do 15 let in več, kar pomeni, da smo se za toliko časa zavezali, da bomo zanj odgovorno skrbeli. Pod odgovorno skrb se smatra kakovostna hrana, nega, šolanje, razne aktivnosti in ob morebitnih nesrečah tudi primerna veterinarska oskrba. Če enega ali več dejavnikov zanemarimo, bodo slej kot prej nastale težave, tega pa si ne želimo, mar ne?

Avtorica članka: Pija Vrezner, solastnica podjetja Conor's Adventure

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.